Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Streek-Dierentehuis Leiden 'Stevenshage' officieel erkend.

Kwaliteitskeurmerken zijn inmiddels een bekend verschijnsel in Nederland. Vrij nieuw is het kwaliteitskeurmerk dat de Dierenbescherming heeft ingesteld voor dierenasielen. Slechts acht dierenasielen waren tot voor kort officieel erkend door de Dierenbescherming en daar is vanaf februari 2004 het Streek-Dierentehuis Leiden 'Stevenshage' bij gekomen .

De erkenning is een kwaliteitskeurmerk dat wordt toegekend als een asiel aan bepaalde eisen voldoet. De eisen staan verwoord in de erkenningsregeling en hebben betrekking op organisatie, personeel, beleid, financiën, registratie en samenwerking. De basis van de regeling wordt gelegd door de wettelijke eisen (de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren en het Honden-Kattenbesluit 1999). Door te werken aan het behouden en verbeteren van kwaliteit onderscheiden erkende asielen zich in positieve zin van andere vormen van dierenopvang.

Het Streek-Dierentehuis Leiden 'Stevenshage' heeft het afgelopen jaar het schrijven van een asielprotocol afgerond. In dit protocol staan de uitgangspunten en aanvaardbare regels waar bestuur, medewerkers en vrijwilligers naar moeten handelen. 'Stevenshage' is een bedrijf; er wordt zeven dagen per week werk verricht door toegewijde betaalde krachten en vrijwilligers. De dieren worden met veel zorg en aandacht opgevangen en asielmedewerkers zetten hun kennis en ervaring in voor een goede verzorging en plaatsing van de dieren. Vooral de aspecten van dierenwelzijn zoals vestigingsbeleid, opvangbeleid en plaatsingsbeleid zijn uitgebreid aan de orde gekomen en uiteengezet in het protocol. Begin februari 2004 is het protocol door de Raad van Dierenopvangcentra Dierenbescherming getoetst en positief beoordeeld. Tevens heeft er een inspectie plaatsgevonden door de Landelijke Inspectie Dienst met positief resultaat.

De voordelen van deze erkenning voor 'Stevenshage' zijn o.a. dat mensen die nog niet bekend zijn met het werk van het dierentehuis weten dat dieren deskundig worden opgevangen, verzorgd en herplaatst. Ook zal een erkend asiel in aanmerking komen voor een exploitatiebijdrage uit het asielfonds, opgericht door de Dierenbescherming. Omdat een erkend asiel de financiële administratie en -verantwoording goed op orde heeft -de regels hiervoor zijn immers vastgelegd in het protocol- zullen sponsors, geldschieters, banken en donateurs eerder een lening verstrekken of geld doneren aan dit asiel dan aan een niet-erkend asiel. Dit komt de asieldieren ten goede.

Wijnand van de Giessen, directeur Dierenbescherming Nederland, zal op woensdag 7 april om 10.30 uur de erkenning officieel uitreiken in Streek-Dierentehuis Leiden 'Stevenshage'. U kunt op de website van het dierenasiel kort na deze datum verslag en beelden van deze gebeurtenis terugvinden.

Kijk daartoe op: www.dierenasielleiden.nl

Natuurlijk vindt u daar ook alle informatie over het asiel, openingstijden, de te plaatsen dieren, het dierenpension van Stevenshage, een informatieformulier, de mogelijkheden om het asielwerk te steunen en hoe donateur te worden.

Het adres: Kenauweg 1; 2331 BA Leiden. Openingstijden: maandag t/m zaterdag van 13.00-16.00 uur.

PERSBERICHT 2 (korte versie)

Leids dierenasiel 'Stevenshage' erkend

Zoekt u een huisdier? In een erkend dierenasiel bent u van harte welkom. Daar wordt verantwoord gewerkt aan de opvang, verzorging en herplaatsing van asieldieren. Ook administratie en financiële verantwoording voldoen aan de eisen van de erkenningsregeling.

In februari 2004 werd het officieel: de erkenning door de Dierenbescherming van Streek-Dierentehuis Leiden 'Stevenshage'. Op 7 april a.s. zal om 10.30 uur de uitreiking van dit kwaliteitskeurmerk plaatsvinden op de plek waar het om gaat: het dierenasiel voor de streek aan de Kenauweg 1 in Leiden.

Deze erkenning betekent dat het dierenasiel voldoet aan de eisen van de 'erkenningsregeling dierenasielen'.

In het asielprotocol -het kwaliteitshandboek van het asiel- zijn de vele details van het asielwerk vastgelegd en de asielmedewerkers, bestuur en vrijwilligers moeten naar dit protocol handelen. In februari van dit jaar is het protocol door de Raad van Dierenopvangcentra Dierenbescherming getoetst en positief beoordeeld. Ook heeft een geslaagde inspectie plaatsgevonden door de Landelijke Inspectie Dienst.

In december 2002 werden de asielen in Oss, Rotterdam en Schagen erkend; in juni 2003 volgden Almelo, Enschede en Numansdorp en in februari 2004 Kampen, Drachten en Leiden.

De mensen van het dierenasiel zijn trots op de erkenning. En de dieren?

Die wisten al een hele tijd dat ze in asiel Leiden heel goed opgevangen en verzorgd worden. Die verzorging -vooral ook de medische verzorging- kost natuurlijk erg veel geld. Daarom kan het dierenasiel nog vele nieuwe donateurs en sponsors gebruiken. Op de website van het asiel kunt u zien op welke manieren u de asieldieren kunt helpen.

Het adres: Streek-Dierentehuis Leiden 'Stevenshage'; Kenauweg 1; 2331 BA Leiden.

Openingstijden: maandag t/m zaterdag 13.00-16.00 uur.

Website: www.dierenasielleiden.nl


---

Mocht u naar aanleiding van bovenstaande persberichten nadere informatie wensen, extra beeldmateriaal willen opvragen of anderszins contact willen opnemen dan kan dat via de retour-mail (duijndamsalemink@wanadoo.nl).

Als u contact wilt opnemen met het dierenasiel rechtstreeks m.b.t. de erkenningsuitreiking van 7 april a.s. dan kunt u mailen aan onze administratief medewerkster Nicolette Bloemendaal (nicolette@dierenasielleiden.nl)

Hartelijk dank voor de zorg en aandacht die u aan ons persbericht besteedt.

Met vriendelijke groet,

Willy Duijndam-Salemink (P.R. & communicatie Streek-Dierentehuis Leiden 'Stevenshage')