Gemeente Zwolle

Geen explosief aanwezig in Schuttevaerhaven Zwolle


Datum uitgave: 29-03-2004

Onderwerp: veiligheid

In de stadsgracht aan de Schuttevaerkade is geen explosief gevonden in Zwolle. Dit is 25 maart 2004 bekend geworden na het droogleggen van een deel van de gracht en grondig onderzoek. In 2003 zijn metingen gedaan naar het mogelijk aanwezig explosief in de Schuttevaerhaven. Vier verstoringen in de gracht waren na de eerste metingen zodanig groot, dat nader onderzoek nodig was. Deze vier zijn verder onderzocht. Eén verstoring heeft men vorig jaar uit de gracht gehaald, dit was een ijzeren vat. Er waren drie verstoringen over. Alle drie de verstoringen zijn vandaag bekeken en geen van allen was een explosief. Verstoring één was een grote ijzeren pijp, waarvan de waarden van de metingen overeen kwamen met dat van een mogelijk explosief. De andere twee verstoringen waren een houten heipaal met een ijzeren punt en de ander was divers ijzerhoudend materiaal bij elkaar.

Vervolg
Het onderzoek naar het mogelijk aanwezig explosief is nu afgerond. De damwanden in de gracht worden op korte termijn verwijderd. Hierover worden de bewoners en bedrijven zo spoedig mogelijk ingelicht door middel van een brief.

Historie
Het onderzoek naar het mogelijk aanwezig explosief is gestart naar aanleiding van het verhaal van een ooggetuige, een oud-Zwollenaar, over het vallen van een explosief in de Tweede Wereld Oorlog in de gracht aan de Schuttevaerkade. Zijn verhaal is zo geloofwaardig, dat de gemeente het van belang achtte een onderzoek te doen naar de mogelijke aanwezigheid van een explosief. Deze stap is genomen om een onveilige situatie te voorkomen. Bron: Afdeling Communicatie
Datum van 29-03-2004 tot 04-04-2004