Crucell N.V.

Published: 08:00 30.03.2004 GMT+2 /Source: Crucell N.V. /AEX: CRXL /ISIN: NL0000358562

Crucell ontvangt financiering en ondersteuning van NIH voor kandidaat malaria vaccin

Leiden, 30 maart 2004 - Het Nederlandse biotechnologiebedrijf Crucell N.V. (Euronext, NASDAQ: CRXL) heeft vandaag bekend gemaakt dat de National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID), onderdeel van de National Institutes of Health (NIH), de ontwikkeling van Crucell's kandidaat-vaccin tegen malaria zal ondersteunen.

De overeenkomst, met een geschatte waarde van USD$3,5 miljoen, omvat de procesontwikkeling van het op AdVac(TM) gebaseerde kandidaat-vaccin tegen malaria, inclusief de productie van materiaal voor klinisch onderzoek en het indienen van een Investigational New Drug (IND). In feite zal de NIAID alle preklinische ontwikkelingskosten voor Crucell's kandidaat-vaccin tegen malaria voor haar rekening nemen.

"Dat de NIH achter ons malaria vaccin programma staat volgt op de samenwerking die wij vorig jaar zijn gestart met Walter Reed Army Institute of Research en GlaxoSmithKline Biologicals." zei Jaap Goudsmit, Crucell's Chief Scientific Officer. "Het is een grote stap voorwaarts voor Crucell's malaria vaccin programma, en onderstreept dat het Crucell ernst is om productkandidaten in de kliniek te krijgen."

Het werk wordt uitgevoerd onder een contract met Science Applications International Corporation (SAIC). In 2000 ontving SAIC een contract (N01-AI-05421) van de NIAID om te helpen bij de ontwikkeling van veelbelovende kandidaten voor een malaria vaccin. Het vaccin is gebaseerd op Crucell's gepatenteerde AdVac(TM) adenovirus vector technologie en geproduceerd op de PER.C6(TM) technologie van Crucell. Het vaccin bestaat uit een adenovirale vector die het gen voor het "Circumsprozoïte" eiwit (CSP) uit de malariaparasiet draagt.

Over Crucell's malaria vaccin programma
In oktober 2003 kondigde Crucell haar malaria vaccin programma aan in samenwerking met drie leidende onderzoeksorganisaties: New York University (NYU), Walter Reed Army Institute of Research (WRAIR) en GlaxoSmithKline Biologicals (GSK).

De eerste veelbelovende resultaten van Crucell's malaria vaccin programma werden in november 2003 gepresenteerd. In samenwerking met de NYU presenteerde Crucell onderzoeken, waarin werd aangetoond dat een vaccin gebaseerd op Crucell's AdVac(TM) technologie bescherming biedt tegen malaria.

Crucell verwacht de eerste resultaten uit de onderzoeken met WRAIR en GSK in het tweede kwartaal van 2004. WRAIR en GSK hebben samen met Crucell een samenwerkingsovereenkomst getekend, een zogenaamde CRADA (Cooperative Research and Development Agreement), om het kandidaat-vaccin dat gericht is tegen de menselijke malariaparasiet Plasmodium falciparum te evalueren. De onderzoeken omvatten het testen van het kandidaat-vaccin gebaseerd op Crucell's eigen technologie, zowel alleen als in combinatie met GSK's kandidaat-vaccin tegen malaria, RTS,S genaamd.

Malaria staat in de top drie van meest dodelijke besmettelijke ziektes. Wereldwijd worden in meer dan 500 miljoen gevallen mensen ernstig ziek, waarbij één tot drie miljoen mensen jaarlijks sterven. Op dit moment is er geen vaccin op de markt dat bescherming biedt tegen malaria.

Over AdVac(TM)
AdVac(TM) is een vaccin technologie ontwikkeld door Crucell en kan een belangrijke rol spelen in de strijd tegen nieuwe en opnieuw optredende infectieziekten en in biologische afweer. De technologie ondersteunt het inbrengen van genetisch materiaal van het virus of de parasiet die de ziekte veroorzaakt in een 'voertuig', genaamd een vector, welke het immunogene materiaal direct in het immuunsysteem brengt. De meeste vectoren zijn gebaseerd op een adenovirus, het virus dat een verkoudheid veroorzaakt. De AdVac(TM) technologie is speciaal ontwikkeld om bestaande immuniteit in mensen tegen de meest gebruikte recombinante vaccin vector, adenovirus serotype 5 (Ad5), te beheersen, zonder de grootschalige productiecapaciteiten of de immunogene eigenschappen van Ad5 in gevaar te brengen. AdVac(TM) technologie is gebaseerd op adenovirus vectoren die niet vaak bij de bevolking voorkomen. In tegenstelling tot de AdVac(TM) vectoren, komen antistoffen tegen Ad5 veelvuldig voor bij mensen van alle leeftijden en staan deze erom bekend de reactie van het immuunsysteem en daarmee de effectiviteit van op Ad5-gebaseerde vaccins te verminderen. Alle kandidaat-vaccins gebaseerd op AdVac(TM) zijn geproduceerd op Crucell's PER.C6(TM) productie technologie.

Over Crucell
Crucell N.V. is een biotechnologiebedrijf gericht op het ontwikkelen van vaccins en antistoffen voor de bestrijding van infectieziekten, waaronder Ebola, influenza, malaria en West-Nijl virus. Ontwikkelingsactiviteiten van het bedrijf zijn onder andere samenwerkingen met Aventis Pasteur voor griepvaccins, de U.S. National Institutes of Health voor een Ebola vaccin en GlaxoSmithKline (GSK), Walter Reed Army Institute of Research en New York University voor een malaria vaccin. Crucell's producten zijn gebaseerd op zijn innovatieve PER.C6(TM) technologie, welke een veiligere, efficiëntere manier voor het produceren van biofarmaceutische producten mogelijk maakt. Crucell licenseert zijn PER.C6(TM) technologie voornamelijk op niet-exclusieve basis aan de biofarmaceutische industrie. Licentiehouders en contractproducenten zijn onder andere DSM Biologics, GSK, Centocor/J&J en Merck & Co., Inc. Crucell is gevestigd in Leiden en heeft momenteel 180 medewerkers. Crucell staat genoteerd op Euronext en NASDAQ (tickersymbool CRXL). Meer informatie kunt u vinden op de website www.crucell.com

This press release contains forward-looking statements that involve inherent risks and uncertainties. We have identified certain important factors that may cause actual results to differ materially from those contained in such forward-looking statements. For information relating to these factors please refer to our Form 20-F, as filed with the U.S. Securities and Exchange Commission on February 27, 2004, and the section entitled "Risk Factors". The company prepares its financial statements under generally accepted accounting principles in the United States (US GAAP).

Klik hier voor PDF-versie:

Neem voor meer informatie contact op met:

Crucell N.V.
Elizabeth Goodwin
Tel +31-(0) 71-524 8718
e.goodwin@crucell.com