Nationale Bank van België


2004-03-31 PERSCOMMUNIQUÉ

COMMUNIQUE VAN DE REGENTENRAAD VAN DE NATIONALE BANK NA DE WEKELIJKSE VERGADERING VAN WOENSDAG 31 MAART

Tijdens de wekelijkse vergadering van de Regentenraad van de Nationale Bank, heeft de Gouverneur verslag uitgebracht over het verloop van de algemene vergadering van aandeelhouders van 29 maart.

Omdat er een aantal misvattingen de wereld werden ingestuurd, wenst de Regentenraad er unaniem de nadruk op te leggen dat de Bank de wettelijke verplichtingen en de op haar toepasselijke boekhoudkundige normen volkomen correct heeft toegepast, zoals blijkt uit de certificering zonder voorbehoud van de rekeningen door de bedrijfsrevisoren.

De Regentenraad preciseert in het bijzonder dat hij, in het raam van de bevoegdheden welke de wet hem heeft verleend, heeft beslist voor het jaar 2003 het bedrag van de voorziening voor toekomstige wisselkoersverliezen aan te passen aan de marktevolutie. Te dien einde werd 235 miljoen teruggenomen uit deze provisie. Deze terugneming vormt een financiële opbrengst. Alle financiële opbrengsten, behalve deze bij wet voorzien, worden geglobaliseerd en in toepassing van art. 29 van de organieke wet van de Bank verdeeld tussen de Bank en de Staat. In toepassing van deze regel komen alle netto financiële opbrengsten boven de 3% van de netto productieve activa toe aan de Staat. Deze verdeelsleutel vindt zijn oorsprong in de vergoeding die aan de Staat toekomt - niet in zijn hoedanigheid van aandeelhouder maar als soevereine Staat -als tegenwaarde voor het door de Staat aan de Bank verleende recht bankbiljetten in omloop te brengen. De boekhoudkundige verwerking van deze verrichting werd op een transparante wijze toegelicht in het jaarverslag.

De voorziening voor toekomstige wisselkoersverliezen, die in 1998 werd gevormd, is gestijfd door financiële middelen die anders bij toepassing van de bovenvermelde regels aan de Staat zouden toegekomen zijn.

De Regentenraad kan niet aanvaarden dat sommigen de algemene vergadering misbruiken om verwarring te zaaien over het statuut, de organen, het beheer en de werking van de Bank. Het specifieke karakter van de Bank ten gevolge van de taken van algemeen belang die haar werden toevertrouwd, is welbekend.
_____
Communicatie de Berlaimontlaan 14 tel. + 32 2 221 46 28 BTW BE 203 201 340 Nationale Bank van België n.v. BE-1000 BRUSSEL www.nbb.be HRB 22 300