Amsterdam RAI

BouwRAI 2004
18 dec 2003

VIER PROJECTPLEINEN OP BOUWRAI 2004

Bijzondere woningbouwprojecten krijgen extra aandacht op de komende BouwRAI in een aantal Projectpleinen. Ieder plein heeft een eigen uitgangs-punt, te weten: IFD Bouwen, Wonen & Zorg, het Corporatieplein en het Architectuurplein. Doel van de pleinen is om het uitwisselen van ervaringen en visies met bezoekers te stimuleren. Bovendien organiseren de initiatiefnemers van de Projectpleinen ook sessies in de beurstheaters. Daarmee passen de Pleinen in de nieuwe koers van BouwRAI om, naast het exposantendeel, een meer projectgericht programma te brengen. BouwRAI 2004 vindt plaats van dinsdag 30 maart tot en met vrijdag 2 april 2004 in Amsterdam RAI.

Wonen & Zorg
Arcares, brancheorganisatie voor Verpleging & Verzorging, en het College Bouw Ziekenhuisvoorzieningen zijn de organisatoren van het projectplein Wonen & Zorg. Samen met het IWZ-programma presenteren zij succesvolle voorbeelden van innovatieve woon-zorgconcepten. Het overheidsbeleid is erop gericht dat ouderen, gehandicapten en andere zorgvragers zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Dit vraagt om visie op het gebied van architectuur, bouwtechniek en ruimtelijke ordening. Welke concepten spreken de bewoner/gebruiker het meest aan? Het projectplein gaat in op zowel stad als platteland, koop en huur, groot- en kleinschaligheid. Extra aandacht is er voor de rol die vraaggestuurde domotica kan spelen in wonen en zorg.

Prominente aanwezigheid van SEV
Initiatiefnemer tot het projectplein IFD (Industrieel, Flexibel en Demontabel Bouwen) is de Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting (SEV). De SEV laat hier in samenwerking met enkele partners succesvolle voorbeelden zien. Maar SEV doet meer op de BouwRAI. Zo is er een eigen stand, organiseert SEV het slotcongres en meerdere seminars. Onderwerpen zijn onder andere Langer wonen in eigen woning, Particulier Opdrachtgeverschap en natuurlijk ook IFD. Tot slot organiseert Amsterdam RAI in samenwerking met SEV de Nationale BouwRAI Prijs, een prijs voor de beste innovatie op de beursvloer.

Aandacht voor Europese architectuur
Eén projectplein staat in het teken van de architectuurwedstrijden van Europan. Deze organisatie organiseert elke twee jaar een ideeënprijsvraag voor architecten tot 40 jaar uit heel Europa. Zij kunnen ontwerpen insturen voor locaties in verschillende landen. Bijzonder is dat winnende architecten ook daadwerkelijk een opdracht krijgen. Op de BouwRAI richt de presentatie zich vooral op het aspect internationalisering. Te zien is hoe Nederlandse architecten, die een project in het buitenland wonnen, zich ontwikkeld hebben. Ook komen Nederlandse locaties, ontworpen door buitenlandse winnaars, aan bod. In het theaterprogramma is er aandacht voor hun ervaringen met werken in het buitenland. Wat is het verschil op gebied van regelgeving, samenwerking etc.

Bezoekersinformatie
Wie meer wil weten over het programma op de BouwRAI, kan terecht op de internetsite www.bouwrai.nl. Vanaf medio februari is het ook mogelijk om zich hier in te schrijven voor de verschillende onderdelen op de beursvloer, zoals de seminars, congressen en het excursieprogramma. Ook is voorregistratie voor een bezoekers-badge mogelijk.

Amsterdam, 18 december 2003

Noot voor de redactie (