SARA


11 maart 2004

Cursus optimalisatie - parallellisatie voor SGI Altix 3700 Aster

Op 30 en 31 maart en 1 april organiseren SARA en SGI een cursus over optimalisatie en parallellisatie voor Aster, het SGI Altix 3700 systeem bij SARA.

De cursus is bedoeld voor zowel nieuwe als enigszins ervaren eindgebruikers en zal bestaan uit een combinatie van theoretische sessies en praktische oefeningen. Ook zal aandacht worden geschonken aan de verschillen tussen Aster en Teras, de SGI Origin 3800.

De cursus zal plaatsvinden in zaal Z009, de Eulerzaal, SARA, Kruislaan 415, 1098 SJ Amsterdam. De cursus is gratis en lunch en dranken worden aangeboden door SARA. Gedurende de drie dagen zullen theoretische sessies worden afgewisseld met praktische oefeningen.

Het aantal plaatsen voor de cursus is beperkt. Als er meer inschrijvingen worden ontvangen dan het aantal beschikbare plaatsen, zal worden overwogen om later dit jaar een tweede cursus te organiseren.

De inschrijvingen worden in volgorde van binnenkomst verwerkt. In verband met de catering vragen wij u om uiterlijk 25 maart in te schrijven.

N.B.
Het is mogelijk om voor slechts een deel van de cursus in te schrijven. Wij adviseren u dringend om deel te nemen aan de eerste dag, omdat op deze traningsdag aspecten van de architectuur en cache-gedrag aan de orde komen. Deze informatie is van belang voor het onderwerp paralleliseren, dat tijdens dag 2 en 3 wordt behandeld.

Om in te schrijven kunt u een e-mail sturen naar asterworkshop@sara.nl, met daarin uw naam, instelling/afdeling, werkadres, telefoonnummer, evt. GSM-nummer en e-mailadres.

Als u geen keuze vermeldt, gaan wij ervan uit dat u de gehele cursus wilt volgen. Wilt u de cursus een of twee dagen bijwonen, geef dan aan op welke dagen u aanwezig wilt zijn.

U kunt voor het inschrijven ook gebruikmaken van het inschrijvingsformulier.

Programma

Dag 1 - 30 maart 2004: Single CPU optimalisatie

Ochtend:
Hardware en architectuur van de SGI Altix 3700, caches Compilers en hoe ze te gebruiken, runtime omgeving, debugging Overzicht van optimalisatie onderwerpen
Oefeningen

Middag:
Profiling en optimalisatie
Oefeningen

Dag 2 - 31 maart 2004: OpenMP

Ochtend:
Overzicht van shared memory parallellisatie met OpenMP Speciale aspecten van OpenMP op de SGI Altix 3700. Oefeningen

Middag:
Profiling en optimalisatie van OpenMP programma's
Oefeningen

Dag 3 - 1 april 2004: MPI

Ochtend:
Kort overzicht van MPI, MPI op CC-NUMA-architecturen, valkuilen Oefeningen

Middag:
Profiling en optimalisatie van MPI-programma's
Oefeningen

Een gedetailleerd programma komt binnenkort beschikbaar en zal naar de inschrijvers worden gestuurd.

Als u vragen heeft over deze cursus stuur die dan naar asterworkshop@sara.nl.