Ingezonden persbericht


Openings-congres BouwRAI 'Partnership in de stedelijke vernieuwing'

BouwRAI 2004
Persinformatie

DEBAT TUSSEN HOOFDROLSPELERS STEDELIJKE VERNIEUWING TIJDENS OPENINGSCONGRES BOUWRAI

Samenwerking, lef en leiderschap staan volgens minister Dekker van VROM centraal in de aanpak van de stedelijke vernieuwing. Tijdens het openings-congres van BouwRAI, met als titel 'Partnership in de stedelijke vernieuwing', debatteert zij met de belangrijkste partijen over de voortgang. Het congres vindt plaats op de eerste dag van de BouwRAI, dinsdag 30 maart om 10.00 uur in Amsterdam RAI.

Het openingscongres van BouwRAI 2004 voelt de betrokken partijen aan de tand met de vraag of de mooie beleidsintenties en de vervolgens gemaakte afspraken ook echt werken. Maria Henneman spreekt als discussieleider met de vier hoofdrolspelers over hun visie. Dat zijn naast Sybilla Dekker, minister van VROM:
- Mária van Veen, directeur Woonbond

- Willem van Leeuwen, voorzitter Aedes vereniging van woningcorporaties
- Ralph Pans, voorzitter directieraad Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

Beoordeling van samenwerking

56 prioriteitswijken vormen het speerpunt in de aanpak van stedelijke vernieuwing. Die aanpak moet een veel bredere impact krijgen. Daarom hebben rijk, gemeenten en corporaties de afgelopen tijd zwaar ingezet om het proces van stedelijke vernieuwing op het gewenste tempo te krijgen. In veel steden zijn inmiddels harde prestatie-afspraken gemaakt, waarin zowel de investeringsplannen en de daarmee te bereiken effecten als de investeringscondities zijn afgestemd. Ook het proces, de manier waarop bewoners en andere belanghebbenden bij de planontwikkeling en besluitvorming worden betrokken, maakt als het goed is deel uit van die afspraken. Partijen weten zo wat ze van elkaar mogen verwachten en kunnen elkaar daarbinnen optimaal ruimte geven.

Ook is er veel gesproken over de verhouding tussen fysiek, sociaal en economisch. Iedereen lijkt het er over eens dat alleen 'stenen stapelen' niet de oplossing is voor de problemen van de wijken en vooral van de mensen die er wonen. Veiligheid, welzijn en een prettige woonomgeving staan bij de bewoners vaak hoog op de verlanglijst. Hebben die aspecten nu een goede plek gekregen in de plannen en wordt er ook voldoende aan gewerkt?

Vragen die tijdens het congres aan bod komen, zijn: hééft de stedelijke vernieuwing echt een impuls gekregen? Is het bedoelde partnership echt van de grond gekomen? Is het allemaal window-dressing gebleken en verlopen de processen nog net zo als daarvoor? En hoe verder? Hoe kunnen succesvolle initiatieven navolging krijgen? Hoe kan de impact van de 56-wijken-aanpak verbreed worden? In het expertdebat dat daarop volgt, kunnen toehoorders zelf een bijdrage leveren. Henneman ondervraagt in het debat een aantal genodigden, bestaande uit wethouders, corporatiedirecteuren, projectontwikkelaars, bewoners-vertegenwoordigers, adviseurs en welzijnswerkers.

Bijwonen?

Deelname aan het congres is mogelijk door aanmelding op de website www.bouwrai.nl. De kosten bedragen ¤ 135,-.