Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

De Kedge: innovatie in valbeveiliging

eenvoudig en kostenbesparend

Op 30 maart a.s. presenteert Consolidated Nederland tijdens de BouwRAI een bijzondere innovatie op het gebied van permanente valbeveiliging: de Kedge. De Kedge werkt 'simpelweg' op basis van de flexibiliteit en massa van de dakbedekking en is een doordacht alternatief: eenvoudig en snel te monteren; kostenbesparend (lage investering) en geen lekkagerisico. De Kedge kenmerkt zich door de kracht van eenvoud.

Het product bestaat uit rvs-profielen die een rozet dakbedekking inklemmen. Deze rozet wordt met een brander of föhn op het dakoppervlak aangebracht. De Kedge is te gebruiken als individueel ankerpunt, of als onderdeel van een permanent kabelsysteem.

Bij het belasten van de Kedge gebeuren er verschillende dingen. Allereerst vervormt de vooraf aangebrachte kreukelzone van de Kedge. Daardoor wordt een aanzienlijk deel van de bij de val vrijkomende energie opgenomen. De overige energie wordt over de rondom aanwezige dakbedekking afgevoerd. Op die manier wordt handig gebruik gemaakt van de flexibiliteit en de massa van de dakbedekking. De letterlijke betekenis van het Engelse woord Kedge luidt overigens: "a small anchor used, whenever a large one is not necessary."

Overal toepasbaar

De Kedge is geschikt voor nagenoeg elk type plat dak, ongeacht bouwkundige constructie of dakbedekkingsysteem en voldoet (uiteraard) aan de norm NEN-EN 795. De prijs van de Kedge ligt zo'n 50% lager dan andere systemen. Dit alles maakt de Kedge voor zowel eigenaren van gebouwen, gebruikers van daken als architecten tot een meer dan interessante oplossing. Of zoals een geïnteresseerde klant verwoordde: "met de Kedge is de paperclip opnieuw uitgevonden".