UNETO-VNI

UNETO-VNI wint geding van NMA over vakbekwaamheidseisen


UNETO-VNI wint geding van Nma over vakbekwaamheidseisen

De Nederlandse Medededingingsautoriteit NMa heeft niet aannemelijk kunnen maken dat de lidmaatschapsprocedure van UNETO-VNI in strijd is met de Mededingingswet. Dat blijkt uit een beslissing van de Rechtbank te Rotterdam, uitgesproken op 25 maart.

De brancheorganisatie had beroep ingesteld tegen het besluit van de NMa om de statuten en reglementen van haar vakgroepen af te wijzen. UNETO-VNI stelt als vereniging van installateurs en de technische detailhandel vakbekwaamheidseisen aan kandidaat-leden. Volgens de NMa zou dat 'een potentieel uitsluitingseffect' opleveren voor bedrijven die geen lid zijn. Daarom zou UNETO-VNI volgens de NMa een kwaliteitseis stellen die kan worden aangemerkt als een erkenningsregeling.

De NMa heeft niet duidelijk kunnen maken wat de concrete effecten van statuten en regelingen op de mededinging zijn. Zo heeft zij niet de relevante markt afgebakend of op andere wijze nauwkeurig geanalyseerd. Er zijn geen gegevens overgelegd waaruit uitsluiting van concurrentie is gebleken, zelfs niet potentieel, tenzij als louter theoretische mogelijkheid.

Deze uitspraak zal bij de leden van UNETO-VNI tot grote opluchting leiden. Al vanaf 31 maart 1998 was namelijk onzeker of niet-vakbekwame ondernemingen met recht als lid kunnen worden geweigerd. Sinds jaar en dag controleert UNETO-VNI haar leden -en dus ook potentiële leden- op de benodigde bewijzen voor vakbekwaamheid. Als dat niet meer zou mogen wordt de maatschappelijke betekenis van de organisatie sterk ondermijnd.

Het principiële karakter van deze uitspraak is beslist ook van belang voor andere brancheorganisaties. Het gaat er niet om of men gelegenheid heeft om ondernemers ten onrechte uit te sluiten, maar of men dat ook daadwerkelijk doet. Daarvan is bij UNETO-VNI geen sprake.

De NMa zal nu een nieuw besluit moeten nemen, óf in beroep moeten gaan. In dat laatste geval is de voortrekkersrol van UNETO-VNI in deze principiële zaak nog niet beëindigd.

//// einde persbericht ////