Nederlandse Hartstichting

VFI neemt initiatief van Hartstichting over tot normering van directiesalarissen van charitatieve instellingen

Aftrap Powerwalk op Vriendendag Hartstichting VFI neemt initiatief van Hartstichting over tot normering van directiesalarissen van charitatieve instellingen 30-3-2004
Den Haag, 30 maart 2004 - De Hartstichting heeft het initiatief genomen om richtlijnen te laten vaststellen voor de directiesalarissen van charitatieve instellingen. Als zo'n richtlijn is vastgesteld, houdt de Hartstichting zich daaraan. De voorzitter van de Vereniging van Fondsenwervende Instellingen heeft het initiatief omarmd. Paul Beerkens: 'Ik pleit ervoor dat er binnenkort een commissie van wijze mannen komt, die voor het einde van dit jaar een integrale gedragscode samenstelt, inclusief een salarisplafond.'

In een brief aan de VFI, branchevereniging van goede doelen, schrijft de Hartstichting: "Er is vanuit de samenleving uit het oogpunt van transparantie behoefte aan duidelijkheid over de hoogte van de salarissen van de directeuren van goede doelen, net zoals nu al normen bestaan voor de reserves en de kosten van fondsenwerving. Daarover zou een discussie moeten worden gestart, die uiteindelijk moet leiden tot richtlijnen die in het keurmerk van het CBF worden opgenomen." Een van de richtlijnen zou moeten zijn dat de directiesalarissen openbaar worden gemaakt en gespecificeerd worden opgenomen in de jaarrekening. De Hartstichting doet dat al in haar jaarverslag 2003.

Om ons levensreddende werk zo goed mogelijk te kunnen doen, hebben we bewust gekozen voor een vakkundige full time directie met een ervaren cardioloog. Dit omdat het werkterrein zeer breed en specialistisch is. Om vakkundige directeuren te kunnen aantrekken, moet een overeenkomstig salaris worden geboden.
Sinds 1997 is Volkert Manger Cats medisch directeur van de Hartstichting en is er, dankzij zijn grote netwerk en ervaring op het gebied van hart- en vaatziekten, aanzienlijke vooruitgang geboekt op het gebied van door de Hartstichting gefinancierde onderzoek. Er zijn belangrijke resultaten gerealiseerd, zoals op het gebied van CVA en Hartfalen.

Enkele belangrijke feiten:

- Van elke euro die wordt opgehaald, gaat 80 cent naar de doelstelling wetenschappelijk onderzoek, patiëntenzorg en preventie en voorlichting.

- Nog geen cent van elke gedoneerde euro is nodig voor de directievoering.

- De Hartstichting voldoet aan de strenge eisen van het CBF en heeft het keurmerk voor verantwoorde fondsenwerving en besteding.
- De Hartstichting heeft binnen de goede doelen branche het initiatief genomen om een richtlijn te ontwikkelen voor directiesalarissen. Als zo'n richtlijn is vastgesteld, houdt de Hartstichting zich daaraan.
- De Hartstichting ontvangt geen overheidssubsidie.