Gemeente Heerlen

Heerlen voert wegsleepregeling in

Om bij parkeerproblemen beter in te kunnen grijpen voert de gemeente Heerlen een wegsleepregeling in. De regeling gaat op 31 maart 2004 van start. Vanaf dat moment loopt iedereen die zijn auto parkeert op een plaats waar dat overlast of gevaar oplevert, het risico dat de auto weggesleept wordt.

Tot op heden kon de Milieu- en Parkeerpolitie verkeerd geparkeerde auto's onvoldoende aanpakken. Men kon namelijk wel een proces-verbaal uitreiken, maar het was niet mogelijk om een einde te maken aan de overlastsituatie. Vanaf 31 maart aanstaande kan dat wel. Auto's die op een plaats geparkeerd staan waar dat niet mag en daarbij gevaar opleveren voor het overige verkeer of de verkeersdoorstroming belemmeren kunnen weggesleept worden. Geparkeerde auto's die een echt probleem vormen worden binnen 15 minuten opgetakeld. De eigenaar kan tegen betaling van de afsleep- en stallingskosten zijn auto ophalen bij sleep- en bergingsbedrijf Van Dongen in Landgraaf. Daarnaast moet hij het traditionele proces-verbaal betalen.

Hoe gaat het wegslepen in zijn werk?
Wanneer de Milieu- en Parkeerpolitie of de regiopolitie constateert dat een auto fout geparkeerd staat schrijft de persoon in kwestie een proces-verbaal uit. Als blijkt dat wegslepen noodzakelijk is geeft hij het takelbedrijf opdracht tot wegslepen. Ook informeert hij de politie over het wegslepen. De automobilist ontdekt vervolgens dat zijn auto verdwenen is en gaat naar het politiebureau. De politie verwijst hem dan door naar de opstalplaats van het takelbedrijf.

Kosten

De voorrijkosten, sleepkosten en bewaarkosten bedragen in totaal E 185. Daar komen dan nog de kosten van het procesverbaal bij (E 45). Als de automobilist meteen bij de verkeerd geparkeerde auto is en er nog geen opdracht tot wegslepen is verleend, krijgt hij alleen een proces-verbaal. Als de sleper al onderweg is, moet de automobilist de voorrijkosten (E 63,50) ter plekke betalen. Als de auto al in de wegsleeproller staat krijgt de automobilist de auto terug als hij ter plekke de voorrij- en wegsleepkosten (E 174,70) betaalt. Als de automobilist niet ter plaatse kan betalen, contant of met een pinpas, wordt de auto alsnog weggesleept.

Gemeente Heerlen, 8 maart 2004
Afdeling Communicatie

Stefanie Tiggeloven, tel. (045)5604070

persvoorlichting@heerlen.nl

---- --