Gemeente Zwolle

Vrijwilligersdebatten Zwolle van start

De eerste publieke discussie over actuele thema's in het vrijwilligerswerk vindt plaats op woensdag 31 maart 2004 in De Proosdij, Bethlehemkerkplein 35. Burgemeester H.J. Meijer geeft om 19.45 uur het startschot voor de Vrijwilligersdebatten in Zwolle.

Het doel van de Vrijwilligersdebatten is ervaringen van vrijwilligers, coördinatoren en beleidsmakers in het vrijwilligerswerk te delen, knelpunten op te sporen en lacunes te benoemen. De Vrijwilligerscentrale doet verslag van de bijeenkomst en brengt de items, die kunnen bijdragen aan een beter vrijwilligerswerkklimaat, onder de aandacht van beleidsmakers.

Leren van elkaar
In Zwolle ontbreekt het aan een plaats om goede ervaringen in het vrijwilligerswerk met elkaar te delen. Organisaties kunnen leren van de wijze waarop anderen met de problemen rond vrijwilligerswerk zijn omgegaan. De Vrijwilligersdebatten willen daartoe een plaats bieden, met name voor vrijwilligers zelf. Het delen van de ervaringen biedt herkenning bij andere vrijwilligers en kan nieuwe inzichten opleveren. Soms ontbreekt het in organisaties aan goed vrijwilligersbeleid en heeft de vrijwilliger het gevoel 'te zwemmen'. In andere organisaties krijgt de vrijwilliger regelmatig 'applaus' voor hetgeen hij doet. Die beloning motiveert, waardoor het vrijwilligerbestand enthousiast is en actueel. Wat kunnen we van elkaar leren?

Dilemma's
Het Vrijwilligersdebat wil ook knelpunten bloot leggen. Een bekend dilemma in het vrijwilligerswerk betreft de duur van de klussen. Veel mensen willen zich inzetten voor vrijwilligersorganisaties, maar zich niet lang binden. Tegelijkertijd is het opvallend, dat de vrijwilliger die zich al inzet, overvraagd is. Dat dwingt organisaties om aan de behoefte van de zappende vrijwilliger gehoor te geven, maar hoe?
In Zwolle zijn 1500 vacatures onvervuld, terwijl veel mensen op zoek zijn naar geschikt vrijwilligerswerk. Het debat wil op dit dilemma een antwoord formuleren.

Villa Vrijwilligerswerk
Het eerste Vrijwilligersdebat heeft als thema: 'Villa Vrijwilligerswerk'. De centrale vraag van de avond is hoe het vrijwilligersbouwwerk te onderhouden. De andere debatten in juni en november 2004 gaan in op vrijwilligers in de sport en in de zorg/welzijn.
De discussie ? aan de hand van actuele stellingen ? staat onder leiding van Sibrand Hofstra, journalist bij radio Zwolle. De Proosdij is vanaf 19.15 uur geopend; start programma 19.45 uur; de toegang is gratis.

Meer informatie
Voor informatie of vragen kunt u terecht bij de Vrijwilligerscentrale Zwolle, telefoon (038) 422 52 00 of e-mail:
vrijwilligercentrale@vrijwilligerswerkzwolle.nl.


---