Gemeente Utrecht

Start baggeren in Lunetten

Op woensdag 31 maart gaat het baggeren in de Utrechtse wijk Lunetten officieel van start. Wethouder Openbare Ruimte Jan van Zanen van de gemeente Utrecht, Theo de Jong, dagelijks bestuurslid van het waterschap en Hein van Kruysdijk, voorzitter van het bewonersoverleg Lunetten (BOL) zullen gezamenlijk de eerste bagger uit de fortgracht opzuigen bij het fort Lunet III.

Verschillende kinderen uit de wijk zullen samen met de bestuurders gaan 'Watchen'. Dit houdt in dat ze proefjes gaan uitvoeren om de waterkwaliteit te testen. Baggeren bevordert niet alleen de doorstroming van het water, maar is ook belangrijk voor het verbeteren van de waterkwaliteit. In het najaar, als de meeste watergangen zijn gebaggerd, zullen de proefjes worden herhaald om te kijken of de kwaliteit daadwerkelijk is verbeterd.

De start vindt plaats aan de oevers van het fort Lunet III, in de zuidoostelijke punt van de watergang in het Beatrixpark in Lunetten. Deze is bereikbaar vanaf het fietspad het Houtensepad.

Programma
Het programma ziet er op woensdag 31 maart als volgt uit: 12.45 uur Welkom en korte inleidingen door Jan van Zanen, wethouder openbare ruimte gemeente Utrecht en Theo de Jong, dagelijks bestuurslid van het waterschap en Hein van Kruysdijk, voorzitter van BOL 12.55 uur Tijd om te 'watchen' met kinderen uit de wijk, om de waterkwaliteit te bekijken. 13.10 uur Jan van Zanen, Theo de Jong en Hein van Kruysdijk gaan baggeren 13.25 uur Aanbieding groenbeheerplan Lunetten door Boude van Geffen, voorzitter werkgroep Groenbeheer Lunetten aan de bestuurders
13.30 uur Afsluiting
Belangstellenden zijn van harte welkom!!

Werkwijze baggeren
De watergangen in de Utrechtse wijk Lunetten zullen het komende jaar worden gebaggerd. Tijdens het baggeren maakt de aannemer, Vis Baggerwerken uit Ouderkerk aan de IJssel, gebruik van een zuigboot. Deze boot zuigt de bagger als het ware van de bodem. Met deze methode kan heel precies gewerkt worden. Schade aan flora en fauna wordt zoveel mogelijk voorkomen.

Vanaf de zuigboot wordt de bagger via persleidingen naar het baggerdepot getransporteerd. In het depot, dat ligt in de Spoorwegdriehoek, kan de bagger ontwateren.

Deze week is de aannemer gestart met het baggervrij maken van de spoorsloot. Deze sloot is nodig voor de persleidingen. Vervolgens zal als eerste watergang het inundatiekanaal worden gebaggerd.

Met de aannemer is afgesproken dat bewoners een brief ontvangen van het waterschap voordat er bij hen in de straat gebaggerd gaat worden.

Samenwerking
Het baggeren in Lunetten is een gezamenlijk project van het waterschap en de gemeente Utrecht. Het merendeel van de watergangen (85%) is in beheer bij het waterschap. Tijdens de voorbereiding is nauw samengewerkt met het Bewonersoverleg Lunetten (BOL). Er is aandacht gevraagd voor de natuur in en rond het water. Waterschap en gemeente hebben in de planning zoveel mogelijk rekening gehouden met de natuurwaarden. Zo zal vanaf april en gedurende de zomermaanden niet gebaggerd worden in het water rond de forten.

Groenbeheerplan
De bewoners van de wijk hebben van de gemeente Utrecht de kans gekregen om, onder bepaalde voorwaarden, zelf een Groenbeheerplan op te stellen voor Lunetten. Het bureau H.J.V. van den Bijtel heeft hen daarbij intensief ondersteund. In dit plan staat op welke wijze de komende jaren het groen en het water in Lunetten onderhouden zal worden. Het BOL heeft gevraagd van de gelegenheid gebruik te mogen maken dit plan aan de bestuurders van gemeente en waterschap aan te bieden.

Noot voor de media:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met bureau Communicatie van het waterschap Astrid Russchen, tel. 030 - 634 5947 of met de Gemeente Utrecht, wijkbureau Zuid, Eeke Anne de Ruig, tel. 030-286 39 70.

Utrecht, 25 maart 2004.