Gemeente Voorburg-Leidschendam


Leerlingen uit Temecula bezoeken Leidschendam-Voorburg

Persbericht, Leidschendam-Voorburg, 26 maart 2004
---

Temecula/Leidschendam-Voorburg - Een tiental leerlingen en twee leerkrachten van de Chapperal High School uit de zusterstad Temecula (Californië, USA) brengen van 31 maart tot 9 april een bezoek aan Voorburg-Leidschendam en Nederland. Zij verblijven gedurende die tijd bij leeftijdsgenoten thuis en draaien mee met een programma van Dalton Voorburg.

In het kader van de stedenband tussen de beide steden hebben de afgelopen jaren diverse uitwisselingsprogrammas plaatsgevonden van scholieren uit beide gemeenten. Het is voor het eerst dat leerlingen van de Chapperal High School naar Nederland komen. In voorgaande jaren kwamen er leerlingen van een middle school over. In Voorburg is het Dalton al jaren de centrale schakel van de uitwisselingen.

De Amerikaanse leerlingen hebben zelf moeten sparen voor hun reis die een mix is van cultuur, onderwijs en vakantie. De bedoeling is dat de leerlingen zoveel mogelijk facetten van het Nederlandse leven meemaken; het gezinsleven maar ook bijvoorbeeld de politiek. Zo is er een officiële ontvangst door de gemeente inclusief een discussie met enkele raadsleden. Ook bezoeken ze Sijtwende en de nieuwe brandweerkazerne aan het Temeculaplein, alsmede Stompwijk en oud-Voorburg. Natuurlijk wonen de leerlingen van de Chapperal High School enkele lessen bij op het Dalton, waar ook diverse andere evenementen zijn georganiseerd. Verder gaat het gezelschap naar Den Haag (parlementsgebouwen, Vredespaleis en Madurodam), Slot Loevesteijn, Amsterdam (Anne Frankhuis, Van Goghmuseum), Delft en De Efteling.
Het programma is samengesteld door de docenten Maria Kramer en Marianne Heiman van Dalton Voorburg.
In oktober 2003 heeft nog een groep leerlingen van Dalton Voorburg een bezoek gebracht aan Temecula.

De stedenband tussen Temecula en Leidschendam-Voorburg bestaat sinds 1993. Het doel van de stedenband is om de internationale bewustwording van de beide bevolkingen te ontwikkelen, kennis uit te wisselen en te vergroten, inzicht in en begrip te krijgen voor elkaars culturen, en om vriendschapsbanden op te bouwen.
Meer informatie over de stedenband is te vinden op www.temecula.nl.