Vlaamse overheid

Vlaams minister van Onderwijs Vanderpoorten wil alle onderwijsinstellingen herinneren aan de afschaffing van de eensluidendverklaring. Dat is een maatregel van staatssecretaris Van Quickenborne en de Vlaamse regering die ingaat op 31 maart aanstaande.

Minister Vanderpoorten is zeer tevreden over de maatregel: "De afschaffing zorgt voor heel wat minder papierwerk in het onderwijs. Ik roep de Vlaamse scholen, hogescholen en universiteiten dan ook op om gebruik te maken van deze nieuwe maatregel. Op korte termijn slagen we erin, door overleg tussen het Vlaamse en het Federale niveau, de papierberg kleiner te maken. Afgelopen maand werd ook al een verregaande vereenvoudiging van de
studietoelageaanvraag beslist."

De afschaffing van de eensluidendverklaring bespaart zowel de gemeente als de student heel wat tijd en kosten. Een voorbeeld: iemand die naar het hoger onderwijs wil, hoeft vanaf 31 maart niet meer naar het gemeentehuis voor een stempel. Een duidelijke kopie van het origineel diploma volstaat dan. Volgens schattingen van de federale administratie worden hierdoor enkele honderdduizenden eensluidendverklaringen afgeschaft. In Antwerpen zou het om bijna 20.000 verklaringen gaan, in Gent en Kortrijk gaat het over 14.400 en 6000 verklaringen.

Staatssecretaris Van Quickenborne lanceert vandaag ook een website rond de afschaffing van de eensluidendverklaring: www.eensluidendverklaring.be .

info : Jo De Ro, woordvoerder van minister Vanderpoorten
- tel. (0475) 98 33 73 -
(02) 553.99.23 - fax. (02) 553 99 19
e-mail: persdienst.vanderpoorten@vlaanderen.be


---