DIERENBESCHERMING
http://www.dierenbescherming.nl



Dierenbeschermers houden dringend pleidooi voor Amsterdamse damherten

Den Haag, 31 maart 2004 - De Dierenbescherming en de Faunabescherming
houden tijdens de gemeenteraadsvergadering van woensdagochtend 31 maart wederom een dringend pleidooi voor de Amsterdamse damherten. Dit omdat de Amsterdamse wethouder Maij voor de tweede keer in een jaar tijd, adviseert om de damherten, die zich in de duinwatergebieden bevinden, af te schieten. De dieren zouden in aantal sterk zijn toegenomen en zodoende gevaarlijke situaties kunnen opleveren voor het verkeer. Ruim een jaar geleden besloot de Amsterdamse gemeenteraad, geadviseerd door de Dierenbescherming en de Faunabescherming, nog dat de jacht op de damherten niet nodig was. Tijdens de vergadering van woensdagochtend dringen de Dierenbeschermers er dan ook weer op aan om de dieren in leven te laten en met alternatieve maatregelen de verkeersveiligheid rond de duinen te bevorderen.

De belangrijkste reden die wordt aangevoerd om de dieren af te schieten is
het feit dat ze incidenteel de provinciale wegen oversteken en een mogelijk gevaar vormen voor de auto's. In de praktijk blijkt echter dat de dieren zelden tot nooit een gevaar opleveren voor het verkeer. Bovendien zijn eventuele incidenten zeer goed te voorkomen met een aantal simpele maatregelen zoals waarschuwingsborden voor overstekend wild, het plaatsen van een beter hek, door het verlagen van de maximumsnelheid op de betreffende wegen, door het plaatsen van wildspiegels en het aanleggen van brede en open bermen. Zo blijkt onder meer uit een rapport van het onafhankelijke onderzoeksbureau Alterra. Bovendien blijkt dat jacht juist averechts werkt. Jacht verstoort de dieren en leidt zelfs tot een toename van het aantal dieren dat oversteekt.

De Dierenbescherming en de Faunabescherming pleiten woensdag dan ook opnieuw voor een proefperiode van 5 jaar waarin het voorgenomen afschot van de damherten wordt opgeschort. Na deze periode kan op basis van de ontwikkelingen van de populatie een beter onderbouwde beslissing worden genomen over het toekomstige beleid. De verwachting is dat de populatie damherten zich zal stabiliseren als er niet gejaagd wordt. Ditzelfde is gebeurd toen een aantal jaren geleden in hetzelfde gebied de jacht op reeën is verboden. De hoeveelheid dieren zal zich aanpassen aan de draagkracht van het gebied. Afschot is dan niet nodig en met de juiste maatregelen loopt de verkeersveiligheid hier geen gevaar.

De Dierenbescherming en de Faunabescherming hopen dat de gemeenteraad ontvankelijk is voor de argumenten en niet ingaat op het herhaalde verzoek van wethouder Maij de dieren af te schieten. Indien de raad toch besluit om de dieren af te schieten overwegen de organisaties juridische stappen.

Einde bericht

De vergadering van de gemeenteraad in Amsterdam is op woensdagochtend 31 maart 2004 van 9 uur tot 12 uur in zaal 0239 van het Stadhuis in Amsterdam.