Gemeente Westerveld

30-3-2004
Luidklok Haveltertoren wordt teruggeplaatst

Op woensdag 31 maart wordt de luidklok van de N.H. kerk in Havelte weer geplaatst. De klok is afgelopen november uit de toren gehesen en naar Duitsland vervoerd voor reparatie. Er zat een scheur van ongeveer 45 cm in de klok. Daardoor was de klok haar stem kwijtgeraakt. Op Paaszondag zal de klok voor het eerst weer luiden.

Terugplaatsen
Begin volgende week wordt begonnen met het bouwen van een steiger die nodig is om de 1645 kilogram wegende klok weer in de toren te plaatsen. Het bedrijf dat de klok heeft vervoerd naar Duitsland en ook zorgt voor de terugplaatsing is klokkeninstallateur "Toine Daelmans" uit Stiphout. Woensdag wordt de luidklok door een kraan omhoog getakeld en langzaam door het geopende galmgat tot in de toren geleid. Daar wordt zij overgenomen door een takel in de toren, die de klok omhoog hijst. De klok moet daarna nog anderhalve meter horizontaal over de klokkenstoel worden verplaatst voordat ze uiteindelijk haar bestemming bereikt.

Oorzaak
De scheur in de luidklok is waarschijnlijk ontstaan door een gietfout in de slagrand. Samen met de spanning die werd opgebouwd door de klepelslagen tijdens het luiden, is dit op een gegeven moment teveel geweest voor de klok. Hierdoor is de klok spontaan gesprongen. Verder is er een behoorlijke slijtage op de slagrand gevonden, op de plekken waar de klepel de klok raakt.

Reparatie
Afgelopen november werd de klok uit de toren gehaald. De klok is vervoerd naar Beieren in Duitsland, waar het bedrijf "Glockenschweißwerk Hans Lachenmeyer" in Nördlingen, de klok heeft gerepareerd. Dit bedrijf is gespecialiseerd in het herstellen van luidklokken. Bij de reparatie is de klok verhit tot een temperatuur van bijna 500°C. Bij deze temperatuur werd de scheur in de klok gelast. Daarna is de temperatuur van de klok zo langzaam mogelijk de reparateurs zien of er nog meer beschadigingen aan de klok zijn. Behalve de al bekende slijtageschade door de klepel, was dit bij de klok van de Haveltertoren gelukkig niet het geval. De klok werd opnieuw verhit om de slijtage van de slagplaatsen van de klepel te herstellen. Ook het klepeloog, waar de klepel aan hangt, werd opnieuw aangebracht.

Voorgeschiedenis
Tijdens het luiden van de klok in de kerkdienst van Paaszondag vorig jaar, gaf de luidklok een misvormd geluid. Het kerkbestuur besloot om te stoppen met het luiden van de klok. Het luiden van de klok heeft echter een niet weg te denken functie in het dorpsleven. Daarom werd besloten om de klok te herstellen. Na een jaar stilte zal de klok in de kerkdienst van Op Eerste Paasdag, zondag 11 april, zal de klok haar geluid weer kunnen laten horen. Een gebruik waar de gemeenschap veel waarde aan hecht.

Klok bekijken
Belangstellenden kunnen op Tweede Paasdag in kleine groepen de klok in de toren bekijken. De klokkenadviseur van de N.H. Kerk, de heer Jan Kuipers uit Steenwijk, is dan aanwezig om te vertellen over de reparatie van de vijf eeuwen oude klok. Dit kan ?s middags van 13.30 tot 16.30 uur.

terug