Gemeente Apeldoorn

Wethouder neemt eerste educatieve grondwatermeter van Gelderland in ontvangst

Op woensdag 31 maart 2004 neemt wethouder J.W.E. Gutteling de eerste educatieve grondwatermeter van Gelderland in ontvangst. De grondwatermeter wordt aangeboden door de twaalf Provinciale Milieufederaties en De Nationale Postcode Loterij aan de inwoners van Apeldoorn. Milieufederatie en IVN plaatsen de grondwatermeter op het landgoed Het Woudhuis dichtbij het educatiecentrum Het Woldhuis van Stichting Veldwerk.

Grondwatermeter De watermeter is een roestvrijstalen buis met ruitjes, waarop is af te lezen hoe diep het grondwater onder de voeten staat. Wandelaars kunnen zo de grondwaterstand in het Woudhuis aflezen. Daarnaast geven de informatieborden bij de grondwatermeter uitleg over de verdrogingproblemen op het landgoed en de maatregelen die de gemeente en Waterschap Veluwe nemen om de verdroging tegen te gaan. Veldwerk Nederland, het Centrum voor Natuur en Milieueducatie, Waterschap Veluwe en IVN Apeldoorn hebben aangegeven de grondwatermeter op te nemen in hun educatieve programmas, excursies en wandelroutes.

Gemeente, waterschap en de milieuorganisaties Veldwerk, IVN en CNME hebben gezamenlijk gekozen voor het Landgoed Het Woudhuis als locatie voor de grondwatermeter.

watermeter Landgoed Het Woudhuis Het Landgoed Het Woudhuis ligt op de flank van de Veluwe en de IJsselvallei. Het regenwater dat op de Veluwse stuwwal valt zakt in de bodem weg van het landgoed. Door diverse oorzaken zoals waterwinning op de Veluwe, landbouw en woningbouw is het landgoed aan het verdrogen. Planten en dieren die van natte voeten houden komen hierdoor in de gevarenzone. Gemeente en Waterschap Veluwe hebben in 1995 een aantal maatregelen getroffen om verdere verdroging tegen te gaan. Zo hebben zij een aantal sloten verlegd, minder diep gemaakt of afgedamd. Tevens zijn er op het landgoed een aantal stuwen geplaatst die het water langer in het gebied moeten houden.

Ook de komende jaren zullen gemeente en waterschap de verdroging van het Apeldoorns grondgebied bestrijden. De gemeente is in samenwerking met Waterschap Veluwe en Vitens bezig met het opstellen van een waterplan. Het waterplan geeft aan hoe het water in Apeldoorn en omgeving het beste kan worden vastgehouden, geborgen en afgevoerd.

Voor het laatst bijgewerkt op: 30-mrt-2004 02:27