GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie 30 maart 2004 16:07
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

'Schaduwmacht' wordt als 1e initiatiefnota in Kamer behandeld

(30 maart 2004)

Het nieuwe Reglement van Orde dat morgen in de Kamer wordt vastgesteld bevat de noviteit dat kamerleden nota's kunnen indienen die als een initiatiefontwerp worden behandeld. Wijnand Duyvendak zal namens GroenLinks als eerste gebruik maken van deze politieke vernieuwing en de nota 'De Schaduwmacht' overhandigen aan Kamervoorzitter Weisglas. De overhandiging vindt plaats op woensdag 31 maart om ongeveer 16.00 uur, aansluitend op de stemmingen, in de 1e commissiekamer.

De nota 'De Schaduwmacht', die vorige week het licht zag is uitermate geschikt voor behandeling in de Kamer. Dit rapport laat niet alleen zien hoe de schaduwmacht van politieke adviescommissies werkt, maar bevat ook aanbevelingen die de rol van het parlement kunnen versterken.

GroenLinks wil een einde maken aan de verstikkende deken die commissies over de politiek leggen. Commissies verzwakken het democratische proces. Bovendien doen zij hun werk in achterkamertjes, terwijl het debat thuis hoort in het parlement, in alle openheid. GroenLinks wil dat er minder commissies komen en dat er meer gebruik wordt gemaakt van bestaande kennis en onderzoeksmogelijkheden. Bij de commissies die er nog wel komen, moet het parlement een grotere rol krijgen. De Tweede Kamer krijgt een beslissende rol in de benoeming van de leden van de commissies en houdt hoorzittingen met de commissieleden. Bovendien krijgt het parlement zelf meer onderzoekscapaciteit en moeten de commissies hun werk in de openbaarheid gaan doen.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -