Provincie Utrecht

Persbericht

Ontwerp-reconstructieplan Gelderse Vallei / Utrecht-oost vastgesteld

Gezamelijk persbericht van de provincie Gelderland en Utrecht Provincies Utrecht en Gelderland samen op de bres voor platteland

31-3-2004
Kan een intensieve veehouderij nog uitbreiden of moet die worden verplaatst? Waar komt ruimte voor waterberging? Waar krijgt natuur voorrang en hoe worden recreatie en toerisme versterkt? Wat gebeurt er als steeds meer agrariërs stoppen? Blijft er voldoende werk? Het zijn vragen die nadrukkelijk naar voren komen als het gaat om de toekomst en leefbaarheid van de Gelderse Vallei en Utrecht-Oost. Dit alles komt aan bod in het ontwerp- reconstructieplan Gelderse Vallei/Utrecht-Oost, waaraan de komende twaalf jaar uitvoering wordt gegeven.

Deze week hebben Gedeputeerde Staten van Utrecht en Gelderland het reconstructieplan voor de Gelderse Vallei en Utrecht-oost in ontwerp vastgesteld. In dit plan zijn tal van maatregelen opgenomen voor een duurzame ontwikkeling van het landelijk gebied in het oostelijk deel van de provincie Utrecht en het westelijk deel van Gelderland: het gaat daarbij grofweg om de Gelderse Vallei, Eemland en een deel van het Langbroekerweteringgebied.

Alle aspecten platteland aan bod
Dit reconstructieplan heeft een wettelijke basis: de Reconstructiewet, die beoogt de gebieden in Nederland met veel intensieve veehouderij en de daaruit voortkomende belasting voor het milieu aan te pakken. Dikwijls zitten met name landbouw en natuur elkaar hier in de weg. Het reconstructieplan biedt hiervoor diverse oplossingen. Het biedt ontwikkelingsmogelijkheden voor perspectiefvolle agrarische bedrijven en bevat maatregelen ter verbetering van het milieu, het waterbeheer, de natuur en de recreatiemogelijkheden. Uitvoering van het reconstructieplan moet in 12 jaar leiden tot een verbetering van het woon-, werk- en leefklimaat. Het gaat in totaal bijna 900 miljoen euro kosten, waarvan 300 miljoen speciaal voor de reconstructie wordt uitgetrokken en de rest vanuit andere plannen voor dit gebied beschikbaar moet komen. Van die 300 miljoen betalen rijk en beide provincies 150 miljoen. Ook waterschappen, gemeenten, de Europese Unie en private partijen dragen bij.

Intensieve samenwerking partijen
Met de vaststelling van dit ontwerp-reconstructieplan hebben Gedeputeerde Staten van beide provincies een belangrijke stap gezet om hier te komen tot een vitaal platteland. Het plan is tot stand gekomen dankzij een intensieve samenwerking tussen beide provincies en de speciaal voor de reconstructie ingestelde commissie, waarin vertegenwoordigers vanuit de landbouw, natuur- en milieu, recreatie, particulier grondbezit en gemeenten en waterschappen zitting hebben.

Ter inzagelegging
Het plan zal van 3 mei t/m 1 juni samen met het bijbehorende MilieuEffectRapport ter inzage komen te liggen bij gemeentehuizen, waterschappen en de beide provinciehuizen. Er kunnen dan schriftelijk bedenkingen worden ingediend. Na verwerking hiervan zullen Provinciale Staten van beide provincies het reconstructieplan aan het eind van het jaar vaststellen. Na goedkeuring door de ministers van LNV en VROM zal het in een periode van 12 jaar worden uitgevoerd.

Meer informatie: Franca Olthof, telefoon 030-258 33 25 of Franca.Olthof@provincie-utrecht.nl