Provincie Utrecht

Persbericht

Gedeputeerde Staten stellen 'Beheers- en Inrichtingsvisie Eem' vast

31-3-2004
Het college van gedeputeerde staten van de provincie heeft de 'Beheers- en Inrichtingsvisie' voor de rivier de Eem vastgesteld. Daarin staan plannen voor de aanpak van de belangrijke regionale vaarweg tussen Amersfoort en het Eemmeer de komende tien jaar. Het voorstel wordt nu voorgelegd aan provinciale statenleden.

De aanleiding voor het opstellen van de plannen is de slechte staat van een deel van de waterkant. Bovendien willen gedeputeerde staten ervoor zorgen dat verschillende belangen in het gebruik en het beheer van de rivier op elkaar worden afgestemd. De meeste maatregelen zijn een voortzetting van het huidige beheer en onderhoud.

Winstpunten
Het college verwacht een aantal winstpunten uit de visie. De afstemming van het vaarwegbeheer met recreatie, natuur, landschap en cultuurhistorie krijgt een impuls. Er worden in tien jaar zo'n 20 kilometer natuurvriendelijke oevers gerealiseerd en de mogelijkheden voor recreatie op de oevers moeten in beeld zijn gebracht. Ook moeten er zes faunapassages aangelegd zijn: dat zijn licht aflopende plaatsen aan de waterkant met stenen, zodat bijvoorbeeld herten en dassen veilig in en uit het water kunnen lopen. In het plan is bovendien aandacht voor het stimuleren van het goederenvervoer over water.

Onder andere de gemeente Amersfoort en het waterschap Vallei en Eem hebben meegewerkt aan het maken van de visie. Zij dragen bovendien bij aan de kosten van beheer en onderhoud.

Plannen inzien
Belangstellenden kunnen vanaf maandag 5 april de 'Beheers- en Inrichtingsvisie' opvragen via: Jos.Geenen@provincie-utrecht.nl.

Meer informatie: Jeroen van Houten, telefoon 030-258 21 22 of Jeroen.van.Houten@provincie-utrecht.nl