Provincie Utrecht

Persbericht

GS steunen afronding restauratie Pyramide van Austerlitz

31-3-2004
Gedeputeerde Staten zijn onder voorwaarden bereid om een financiële garantie af te geven voor afronding van de restauratie van de Pyramide van Austerlitz. Het college heeft dit besluit genomen naar aanleiding van een schriftelijk verzoek van de Stichting Pyramide van Austerlitz. Daarin wordt gemeld dat problemen met verzakkingen aan de pyramide vragen om aanvullende herstelmaatregelen.

Om de pyramide terug te brengen in zijn oorspronkelijke staat anno 1804 - het jaar waarin dit monument door een Frans-Bataafs leger werd gebouwd - is in opdracht van het stichtingsbestuur het trapsgewijze profiel gereconstrueerd. Dit profiel bestaat uit gestapelde graszoden. Deze nieuwe constructie blijkt op een aantal punten onvoldoende sterk. Op de hoeken van de pyramide zijn in december jl. enkele verzakkingen geconstateerd; dit proces is versneld door de overvloedige regenbuien in het afgelopen najaar. Dat is gebleken uit onderzoek van het bureau voor Grondmechanica MOS, dat is uitgevoerd in opdracht van het bestuur van de Stichting Pyramide van Austerlitz.

Extra herstelwerk
Voor een afdoende restauratie is extra herstelwerk nodig. Het bestuur van de stichting Pyramide van Austerlitz - opdrachtgever voor dit project - zal nu een nieuwe techniek toe passen, waarmee de graszoden worden verankerd in de pyramide. Het stichtingsbestuur van de pyramide legt dit plan nog voor aan een externe deskundige voor een second opinion. Aan de provincie is gevraagd om voor een deel van het extra benodigde geld financieel garant te staan, zodat de opdracht voor het aanvullende herstelwerk uiterlijk eind april gegeven kan worden. Afhankelijk van de definitieve begroting is hiermee een bedrag voor provinciale voorfinanciering gemoeid van maximaal 240.000,- De restantkosten kunnen met goedkeuring van de overige subsidiegevers betaald worden uit gereserveerde middelen, zo heeft het bestuur van de stichting Pyramide van Austerlitz laten weten.

GS zijn vanwege de bijzondere cultuurhistorische betekenis van de pyramide in principe bereid om financieel garant te staan, in de hoop en verwachting dat daarmee de restauratie volgens planning verloopt. In dat geval kan de vernieuwde pyramide geopend worden op 15 september a.s. Aan deze garantiestelling verbindt het college echter wel de nodige voorwaarden. Zo dringen GS er bij het stichtingsbestuur op aan dat een financiële vordering wordt ingesteld bij de architect en aannemer; deze zijn inmiddels door het stichtingsbestuur aansprakelijk gesteld voor deze tegenvallers. Ook over de financiële rapportage aan de provincie Utrecht en de exacte hoogte van de nieuwe aanneemsom worden nadere afspraken gemaakt.

Advies statencommissie
De Statencommissie Zorg, Cultuur en Welzijn komt op 1 april bijeen om advies aan GS af te geven over dit voorstel.

Meer informatie: Ron van Dopperen, telefoon 030-258 31 96 of Ron.van.Dopperen@provincie-utrecht.nl