Time : 9:45:19 AM
Date : Wednesday, March 31, 2004
Sender Name: Glaxosmithkline

(ZYBANTM) BUPROPION TERUGBETAALD VANAF 1 APRIL 2004 ALS ROOKSTOPBEHANDELING HEEFT ZYBAN EEN THERAPEUTISCHE MEERWAARDE TEGENOVER DE BESTAANDE ROOKSTOPALTERNATIEVEN!

Minister Demotte heeft, na positief advies van de
Terugbetalingscommissie, de terugbetaling van bupropion (Zyban®) in klasse I goedgekeurd voor patiënten die lijden aan "Chronische Obstructieve Bronchopneumopathie" (COPD) en dat vanaf 1 april 2004.

Ter herinnering, bupropion (Zyban®) van de laboratoria GlaxoSmithKline is het eerste niet-nicotine geneesmiddel dat aangewezen is - in associatie met een ondersteunende gedragstherapie
- voor patiënten die wensen te stoppen met roken. Zyban® , de eerste niet-nicotine behandeling die de zin om te roken vermindert en de ontwenningsverschijnselen zoals agitatie, concentratiemoeilijkheden, prikkelbaarheid, insomnie, etc. afzwakt.

De terugbetaling en de goedkeuring in klasse I (innoverende geneesmiddelen) tonen niet alleen aan dat bupropion aangewezen is voor de behandeling van COPD-patiënten (in de meeste gevallen raadt de arts namelijk aan om te stoppen met roken) (1), maar ook dat bupropion een therapeutische meerwaarde heeft tegenover de bestaande therapeutische alternatieven in de strijd tegen tabak.

Klinische studies hebben aangetoond dat de toediening van ZybanTM , a rato van 1 tablet van 150 mg met verlengde afgifte 2x daags (1x daags de eerste 6 dagen) ongeveer 2x doeltreffender is (30% versus 15%) 1 jaar na de behandeling ten opzichte van nicotinesubstitutie (2). Ter vergelijking : bij patiënten die enkel en alleen op basis van hun wilskracht stoppen, bedraagt het slaagpercentage 3 à 5 % na 1 jaar, dus 10 maal kleiner.

Bupropion (Zyban®): tweemaal superieure doeltreffendheid

De terugbetaling van Zyban® in klasse I bevestigt de superieure doeltreffendheid van bupropion, de 'tweemaal' superieure doeltreffendheid ervan (aangetoond in klinische studies (3) ten opzichte van andere nicotinesubstitutiemiddelen.

*voor COPD-patiënten

Bupropion (Zyban®) is ten slotte eveneens efficiënt en wordt goed getolereerd door rokers met cardiovasculaire aandoeningen (4). Dat is een niet te verwaarlozen punt, als men weet dat cardiovasculaire aandoeningen in combinatie met roken een belangrijk risico voor de gezondheid vormen.

Buproprion (Zyban®): een economisch doeltreffende tussenkomst in de gezondheidszorg

In zijn motivatie ter goedkeuring van de terugbetaling van bupropion stelt de minister tevens dat de behandeling van tabagisme met bupropion (Zyban® ) één van de meest kost-effectieve tussenkomsten in de gezondheidssector is!

COPD : een aandoening in opmars

In tegenstelling tot de heersende opvatting behoren de COPD-patiënten niet tot een zeldzame groep! In de meeste westerse landen is COPD de vierde of vijfde belangrijkste doodsoorzaak. Op wereldschaal is het bovendien één van de snelst groeiende aandoeningen. In het jaar 2000 stierven 2,5 miljoen mensen aan COPD. In België alleen al zijn er op dit moment naar schatting 500.000 COPD-patiënten. Toch is de remedie eenvoudig: stoppen met roken. Vandaar het belang van bupropion, dat een doeltreffende oplossing biedt om te stoppen met roken (hoog slaagpercentage cfr. hierboven), naast een goede tolerantie en veiligheid voor COPD-patiënten.

Nieuwe terugbetalingsmodaliteiten vanaf 1 april 2004:

Een behandeling van 7 weken kost 97,64 EUR. Voor patiënten die voldoen aan de terugbetalingscriteria zal die prijs slechts 15,10 EUR bedragen.

Referenties:


1. "Smoking cessation in patients with chronic obstructive pulmonary disease: a doubleblind, placebo-controlled, randomised trial." The Lancet, 2001; 357: 1571-1575
D.P Tashkin, R.Kanner, S.Buist, P.Anderson, M.A. Nides, D.Gonzales, G.Dozier, M.K. Patel, B.D. Jamerson

2. Jorenby et al - NEJM 1999

3. Murray CJ, Lopez AD. The global burden of disease: Alternative projections of mortality and disability by cause 1990-2020. Lancet 1997; 249;1498-1504
Belgisch Instituut voor Gezondheidseconomie: nummer 40-Maart 2003. Screening voor Chronische Obstructieve Longziekte (COLZ) Jorenby et al. N.Engl J Med.1999, 340, 685-691

4. 'ZybanTM is an effective and well tolerated aid to smoking cessation in smokers with cardiovascular 'disease'. Tondstad et al.