Ingezonden persbericht


SURVEY VAN NETWORK ASSOCIATES TOONT AAN:
MKB in Europa kan 22 miljard euro per jaar besparen

Duitsers vloeken het meest tegen computerscherm

Amsterdam, 31 maart 2004 - Network Associates, Inc. (NYSE: NET), leverancier van intrusion prevention oplossingen, heeft vandaag de resultaten van een nieuw onderzoek bekend gemaakt.
Dit onderzoek toont aan dat het MKB in Europa miljarden euro's per jaar verliest door 'bedreigingen via het net' niet serieus te nemen. Het onderzoek naar 'cybercrime' werd in opdracht van Network Associates* uitgevoerd onder 500 kleine Europese ondernemingen in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Nederland, Spanje en Italië. Uit de survey blijkt dat het MKB in Europa jaarlijks naar schatting 22 miljard euro verliest als gevolg van downtime in verband met het herstellen van geïnfecteerde PC's, waarbij de gemiddelde kosten van een virusaanval circa 5.000 euro bedragen. In Nederland spendeerde 4% zelfs tussen de 10.000 - 20.000 euro, een aanzienlijk bedrag als je alleen al kijkt naar het aantal virus attacks per dag.

Meer dan één op de vijf ondervraagde Europese ondernemingen (22%) moest de kantoren gedurende meerdere uren sluiten om de gevolgen van een virusaanval te verhelpen.

Andere bevindingen uit de McAfee European Security Study zijn onder andere: * veel bedrijven zijn nog steeds onbekend met de nieuwe, geavanceerde methodes die 'cybercriminals' gebruiken om zich gegevens en financiële informatie toe te eigenen
* duizenden bedrijven werken met inadequate netwerkbeveiliging, omdat zij hun beveiliging niet tijdig updaten of helemaal geen beveiliging hebben * "computeragressie" is een steeds vaker voorkomend verschijnsel binnen Europese werkplekken, omdat spam en virussen binnen bedrijven ruzies veroorzaken
* veel bedrijven denken dat zij op dit moment kwetsbaarder zijn voor virusaanvallen dan een jaar geleden

Geen voorzorgsmaatregelen
De recente hausse van virusactiviteit, zoals de ontdekking van Mydoom door Network Associates McAfee AVERT(tm) (Anti-virus and Vulnerability Emergency Response Team) in januari van dit jaar en de toegenomen dreiging van infectie zorgt voor de nodige opwinding. Toch heeft 8% van de Nederlandse bedrijven nog steeds geen antivirus software en vindt 20% dit ook geen zakelijke prioriteit. Twee vijfde (38%) van de Europeanen gaf toe dat zij in vergelijking met 12 maanden geleden nu kwetsbaarder zijn met betrekking tot virusaanvallen.
Ondanks de verhitte gemoederen laat het onderzoek echter ook zien dat deze kwaadheid en frustratie zich niet altijd vertaalt in preventieve actie, en dat veel bedrijven niet eens de meest essentiële, simpele stappen ondernemen om hun netwerken te beveiligen. Hoewel de bedrijven vinden dat zij meer risico lopen, heeft slechts een vijfde (19%) ervan de antivirussoftware in de afgelopen 12 maanden ge-update. De snelheid waarmee het laatste supervirus 'Mydoom' zich verspreidde, onderstreept nogmaals hoe belangrijk het is om te voorkomen dat niet-geïdentificeerde mail naar vrienden en collega's wordt doorgestuurd.

Creditcardfraude
Uit het onderzoek blijkt ook dat veel kleine bedrijven niet bekend zijn met de nieuwe, geavanceerde tactieken waarvan spammers, hackers en virusauteurs zich bedienen om nietsvermoedende zakelijke gebruikers aan te vallen. De helft (50%) van alle bedrijven in Nederland weet niet dat hun inbelverbinding naar internet door een hacker die de systemen van het bedrijf bespioneert, kan worden doorgeschakeld naar een duur telefoonnummer.

In de kerstperiode van 2003 was er sprake van een sterke toename in online aankopen en werd er elke dag een enorme hoeveelheid vertrouwelijke informatie via het web verzonden. Verrassend genoeg weet echter bijna een derde van alle Nederlandse MKB bedrijven (30%) niet dat persoonlijke informatie, zoals pincodes van creditcards en systeemwachtwoorden, zonder hun medeweten kunnen worden gestolen.
Een kwart (25%) weet niet dat een cyberinfectie, indien er geen adequate bescherming aanwezig is, een voortdurende stroom e-mails kan verzenden naar iedereen in het adresboek van de betrokkene.
Ondanks al deze bedreigingen zegt 43% van de kleine ondernemingen in Europa dat cybercrime laag staat op hun lijst van zakelijke prioriteiten en geeft 22% toe dat zij in 2004 niet in internetbeveiliging zullen investeren, omdat zij vinden dat hun bedrijf geen gevaar loopt.

"Computeragressie" op de werkplek
Het aantal spamberichten waardoor de inbox wordt overspoeld, neemt iedere dag toe en heeft enorme proporties bereikt. Dit veroorzaakt grote ergernis bij één op de zes ondervraagde mensen (17%), die toegeven op het werk wel eens tegen collega's te schreeuwen als gevolg van het ontvangen van enorme aantallen spam e-mails. Nederlanders blijven vrij rustig, slechts 8% windt zich op. Andere symptomen van 'computeragressie' zijn onder andere vloeken tegen het computerscherm (de Duitsers gaan aan kop met 15% van de ondervraagden) en gevoelens van afkeer (in Nederland 13%). Meer dan één op de vier (25%) spam e-mails die naar kleine bedrijven in Europa wordt verstuurd, is seksueel getint. In Nederland ligt dit percentage op 34% en in het Verenigd Koninkrijk is dit zelfs bijna twee vijfde (38%). Patrick Aalbers, Marketing Manager Benelux van Network Associates merkt op: "De dreiging van een cyberaanval op kleine bedrijven blijft een zeer reële dreiging, die in 2004 zelfs nog zal toenemen. Spammers, hackers en virusauteurs beginnen samen te werken in georganiseerde bendes en kleine bedrijven moeten zich beschermen als zij infectie willen voorkomen. Echter meer dan 56% van het MKB in Nederland maakt zich niet druk om spam en gelooft dat het geen impact op hun bedrijfsvoering zal hebben. Alarmerend, want de gevolgen van een computeraanval kunnen verwoestend en duur uitpakken."

McAfee System Protection Solutions beveiligen alle niveaus in applicaties, desktop- en serversystemen. De beste oplossingen voor systeembeveiliging in de portfolio zijn onder andere McAfee antivirussoftware, McAfee* Entercept* software ter voorkoming van inbraak op systemen, McAfee® SpamKiller® voor het blokkeren van ongewenste e-mail en McAfee* PortalShield* en McAfee GroupShield(tm) voor de beveiliging van inhoud. McAfee antivirussoftware, McAfee PortalShield, McAfee GroupShield en McAfee SpamKiller worden allemaal centraal beheerd door de toonaangevende McAfee® ePolicy Orchestrator® (ePO(tm)). Een managementtool waarmee zakelijke gebruikers complete controle over en inzicht hebben in hun systeembeveiliging. Met de managementmogelijkheden van McAfee ePO kunnen IT-beheerders scannen op kwetsbaarheden in het systeem, de bescherming up-to-date houden, beschermingsbeleid configureren en opleggen, en gedetailleerde grafische rapporten genereren

Network Associates
Network Associates, met hoofdkantoren in Santa Clara, Californië, creëert computerbeveiligingsoplossingen die inbreuk op het netwerk voorkomen en computersystemen beschermen tegen de nieuwe generatie 'blended attacks' en bedreigingen. Network Associates biedt twee productfamilies: McAfee System Protection Solutions, voor de bescherming van desktops en servers, en McAfee Network Protection Solutions, voor de beveiliging en optimalisatie van bedrijfsnetwerken. Met deze productfamilies biedt Network Associates computerbeveiliging aan grote ondernemingen, overheden, middelgrote en kleine bedrijven, en consumenten. Voor meer informatie, bel +31 20 526 6100 of zie www.networkassociates.com.

XXX



Ingezonden persbericht