TNO

Onderzoek nieuw productieproces levert veel kennis op

30-03-2004 - Onderzoek naar een nieuw productieproces voor het voorbakken van frites heeft veel bruikbare inzichten opgeleverd in de relaties tussen proces en productkwaliteit.

De productie van voorgebakken frites is dankzij een voortdurende schaalvergroting een zeer grootschalig industrieel productieproces geworden. In het kader van het EET- (Economie Ecologie Technologie) programma is de afgelopen vier jaar intensief onderzoek gedaan naar een nieuw productieproces, gebaseerd op stoomprocessing. Dit proces heeft grote voordelen op het gebied van energiebesparing, emissievermindering en zou tot een olievrij proces leiden.

Het onderzoek is uitgevoerd door een consortium van een apparatenbouwer, fritesproducenten, onderzoeksorganisaties (waaronder TNO Milieu, Energie en Procesinnovatie) en de uitvinder van het proces, B. van Drooge van TO&MMA, Bureau voor Procesinnovatie.

Hoewel besloten is de ontwikkeling niet door te zetten, heeft dit project veel kennis opgeleverd over de huidige en alternatieve processen en de daarbij optredende effecten op de productkwaliteit. Omdat de processen in de fritesindustrie, zoals blancheren, voordrogen, voorbakken, koelen en invriezen, veel breder toepassing vinden in de voedingsmiddelenindustrie, is deze kennis ook voor de overige voedingsmiddelenindustrie zeer relevant.

Daarom worden de onderzoeksresultaten gepresenteerd tijdens een vrij toegankelijk minisymposium op 12 mei a.s. (aanvang 13.00 uur) bij TNO-MEP in Apeldoorn. Nadere informatie over en aanmelding voor deze bijeenkomst: ir. Henk van Deventer, TNO-MEP.

Nieuwsredactie, TNO

Contactpersoon

Ir. Henk van Deventer

TNO-MEP

T 055 549 38 05

Henk.vanDeventer@mep.tno.nl