Politie Gelderland-Midden

Regionaal - Buschauffeurs worden blikvangers voor politie
Publicatiedatum: 31-03-2004

Buschauffeurs van Connexxion kijken vanaf begin april actief mee met meldingen van de politie Gelderland-Midden. De samenwerking houdt een vergroting in van de pakkans van criminelen, aanhoudingen op heterdaad en een vergroting van het (subjectieve) veiligheidsgevoel van de buschauffeurs.

Tot in de nachtelijke uren bestrijken 350 bussen van Connexxion dagelijks het gebied van het regiokorps. Door chauffeurs actief te betrekken bij de opsporing van gezochte personen, heeft de politie meer oren en ogen op de weg. Meldingen waarop chauffeurs geattendeerd worden zijn: een doorrijder na aanrijding, een vluchtende overvaller, vermiste en/of verwarde personen, een verdachte van een ernstige mishandeling et cetera. Het onvoorspelbare van het politiewerk brengt met zich mee dat van te voren niet in te schatten is hoeveel meldingen worden doorgegeven aan de chauffeurs. De verwachting is dat het er wekelijks gemiddeld drie tot vijf zullen zijn.

Uit vooronderzoek bij verschillende politieregio's bleek dat bij heterdaad situaties incidenteel buschauffeurs worden ingezet bij het opsporen van gezochte personen. Van een structurele samenwerking met de buschauffeurs, zoals in dit samenwerkingsverband, was nog geen sprake.

Regiopolitie Gelderland-Midden kwam tot de conclusie dat samenwerking met de buschauffeurs van Connexxion de meest voor de hand liggende keuze zou zijn. De goede ervaringen met Connexxion, zoals het toezicht in en om nachtbussen in Arnhem, het uitwisselen van portofoons en de korte lijnen tussen de wederzijdse meldkamers, maken Connexxion een uitstekende en betrouwbare partner. Beide partijen beschikken over een goed mobilofoonnetwerk en goede meldkamerfaciliteiten, met een kleine technische aanpassing was de verbinding tussen de meldkamers eenvoudig te realiseren.

voor nadere informatie:

Politie Gelderland-Midden
Stafdienst Communicatie
Marije Wisselink
e-mail: marije.wisselink@gelderland-midden.politie.nl Tel. : (026) 3524785 vanaf 12.00 uur bereikbaar
---