Lekstroom, 11.30 uur

Utrecht 31-03-2004 - Nieuwsberichten district Lekstroom

Elf aanhoudingen na onderzoek woninginbraken Vianen VIANEN Eind november 2003 werd in Vianen door de politie een onderzoeksteam opgericht naar aanleiding van een forse stijging van woninginbraken in de wijk De Hagen. De inbraken werden telkens op een soortgelijke manier gepleegd.

Het onderzoek resulteerde uiteindelijk in de aanhouding van acht jongens uit Vianen (waarvan zeven minderjarig). Zij worden behalve van woninginbraak ook verdacht van oplichting, afpersing, diefstal uit auto, diefstal uit school en diefstal uit sporthal. Twee minderjarige verdachten, waarvan de jongste veertien jaar oud is, zitten nog steeds vast. Ook werden drie meerderjarige helers aangehouden afkomstig uit Vianen, Utrecht en IJsselstein.

Cijfers
In november van het jaar 2003 steeg het aantal woninginbraken explosief in de wijk De Hagen. Was het in november 2002 nog drie, in november 2003 werd er 24 keer aangifte gedaan van woninginbraak. In december waren het er 15, gevolgd door 14 aangiften in de eerste maand van het nieuwe jaar en acht in februari.

Slachtofferavond
Uit het onderzoek is gebleken dat het elftal ongeveer 35 slachtoffers heeft gemaakt. Onder hen diverse oudere mensen en gebleken is dat de impact op hen zeer groot is. Om deze reden zal er binnenkort een slachtofferavond worden georganiseerd. De slachtoffers worden dan onder andere door politie, Openbaar Ministerie en slachtofferhulp geïnformeerd. De betrokkenen zijn inmiddels persoonlijk van deze informatie-avond op de hoogte gebracht.

Betrapt op winkeldiefstal
NIEUWEGEIN Een 37-jarige inwoner van Vianen is dinsdag om 16.30 uur in en winkel aan de Boogstede betrapt op het plegen van diefstal.

Winkelpersoneel hield de man aan en droegen hem over aan de politie. Hij bekende de diefstal en hij kreeg een boete van 125 euro.

Opgepakt wegens plakken
NIEUWEGEIN Twee inwoners van 21 jaar uit IJsselstein zijn dinsdag om 17.10 uur aangehouden op verdenking van het aanplakken van posters op de ruiten van bushokjes op Weerdstede.

De twee waren kort daarvoor door controleurs van Connexxion betrapt voor hetzelfde feit en kregen een waarschuwing. Zij trokken zich hier niets van aan en gingen gewoon door. De mannen werden daarop aangehouden en overgedragen aan de politie.
De twee kregen van Connexxion een rekening van enkele honderden euros wegens schoonmaakkosten en van de politie een bekeuring.

Opgepakt wegens belediging
VIANEN Een 16-jarige bromfietser uit Lexmond is dinsdag omstreeks 20.30 uur bekeurd wegens het rijden zonder helm op de Burgemeester Jonkheer Hoeufftlaan. De Lexmonder vond het kennelijk nodig om in bijzijn van zijn vrienden, de politiemensen die hem de bekeuring hadden gegeven, te beledigen, waarop hij werd aangehouden. Omdat omstanders zich er ook mee gingen bemoeien, werd assistentie ingeroepen om het publiek op afstand te houden.

Gepakt voor rijden onder invloed
NIEUWEGEIN Een 22-jarige automobilist uit Nieuwegein is woensdagnacht omstreeks 02.00 uur betrapt op het rijden onder invloed. De Nieuwegeiner werd gecontroleerd op de Blokhoeve waarbij bleek dat hij alcohol had gedronken. Na de blaastest op straat moest hij mee naar het bureau. Uit de ademanalyse bleek dat hij 550 ug/l. alcohol in zijn lichaam had.

Controle op parkeren
IJsselstein Bij een controle dinsdagmiddag tussen 15.30 en 17.00 uur zijn 21 bestuurders bekeurd wegens fout parkeren. In de Benschopperstraat zijn twee bestuurders bekeurd wegens het negeren van een geslotenverklaring.