DIERENBESCHERMING
http://www.dierenbescherming.nl

Besluit EP over veetransporten gaat niet ver genoeg

Dierenbescherming: Besluit EP over veetransporten gaat niet ver genoeg

Den Haag, 31 maart 2004 - De Dierenbescherming reageert gematigd positief op de uitkomst van de stemming gisteren in het Europees Parlement waarbij is gekozen het transport van slachtdieren binnen de EU te beperken tot negen uur. Volgens directeur Wijnand van de Giessen van de Dierenbescherming is het spijtig dat er geen grens is gesteld aan het transport van mestdieren. 'Dat betekent bijvoorbeeld dat het gesleep met miljoenen biggen die Nederland jaarlijks exporteert naar onder meer Spanje gewoon door kan gaan'. De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming heeft de afgelopen jaren herhaaldelijk moeten constateren dat juist bij deze transporten grove misstanden plaatsvinden.

Dat het Europees Parlement ook een strengere controle voorstaat, o.m. via GPS (satelliet navigatie systeem), vindt de Dierenbescherming een belangrijke stap in de goede richting. Momenteel worden de transportregels bij gebrek aan adequate controles stelselmatig met voeten getreden.

De Dierenbescherming blijft pleiten voor een absolute limiet van acht uur voor veetransporten. Het voorstel dat de Europese Commissie in juli 2003 heeft gedaan, gaat volgens de Dierenbescherming niet ver genoeg. In plaats van een tijdslimiet van 8 uur voor slacht- en mestdieren stelt de Europese Commissie voor dat alle dieren na 9 uur gevoederd en gedrenkt moeten worden en 12 uur rust dienen te krijgen op de veewagen. Vervolgens kunnen de dieren weer negen uur op transport. Deze cyclus kan eindeloos worden herhaald. Eind april vergaderen de Europese ministers van Landbouw over een nieuwe richtlijn voor het transport van dieren over lange afstand. Zij beslissen uiteindelijk. Het Europees Parlement heeft slechts adviesrecht op het gebied van landbouw.

(einde bericht)

Inlichtingen: Niels Dorland 070 31 42 731 / 06 55 75 45 10

31 mrt 04 12:12