Gemeente Moerdijk


WIJZIGING GEMEENTELIJK RESTAURATIE-UITVOERINGSPROGRAMMA RIJKSMONUMENTEN

Het college heeft vanmorgen besloten het wijzigingsvoorstel van het restauratie-uitvoeringsprogramma voor Rijksmonumenten vast te stellen. Voor het restaureren van een monument aan de Bloemen-daalse Zeedijk 2 in Zevenbergschen Hoek is er bij de gemeente Moerdijk een subsidieverzoek ingediend. Voor deze restauratie blijkt na berekening, dat er aanspraak kan worden gemaakt op een subsidie van 53.219,--.

Het gaat hierbij om een voormalige stal die verbouwd wordt tot woonhuis. Door deze restauratie op te nemen in het gemeentelijk restauratie-uitvoeringsprogramma kan het subsidieverzoek door de Rijksdienst voor de Monumentenzorg in behandeling worden genomen. Eén van de voorwaarden om in aanmerking te komen voor subsidie voor rijksmonumenten is dat de restauratie voorkomt in het gemeentelijk restauratie-uitvoeringsprogramma. Het gemeentebestuur kan in dit programma aangeven in welke volgorde de gemeente subsidies verstrekt voor restauraties van rijksmonumenten.

De gemeente Moerdijk heeft zon 120 rijksmonumenten. Sinds eind 2001 is de gemeente budgethouder, omdat toen de monumentenverordening weer is vastgesteld. Als een gemeente meer dan 100 rijksmonumenten heeft, kan zij budgethouder zijn. Dit betekent dat de minister elk jaar bekend maakt welk subsidiebedrag er in principe in een bepaald jaar voor monumenten binnen die gemeente beschikbaar gesteld zal worden. Het gaat hierbij altijd om een jaar, dat zes jaar in toekomst ligt. Vervolgens geeft de gemeente rechtstreeks via het uitvoeringsprogramma bij de minister aan welke restauraties gesubsidieerd moeten worden uit haar budget en tot welk bedrag.

Overigens is het voor eigenaren van rijksmonumenten wel mogelijk al eerder aanspraak te maken op de subsidie. Daarvoor zijn aparte regelingen in het leven geroepen door de Rijksdienst voor Monumentenzorg en het Nationaal Restauratiefonds.