ECOFYS



Persbericht 31 maart 2004

Veel energiebesparingkansen bij scholen door EPA-U

Onlangs heeft Ecofys op negen basisscholen in de Gooi en Vechtstreek een energiescan uitgevoerd. De energiescans, uitgevoerd conform de EPA-U methodiek, tonen aan dat er met eenvoudige maatregelen zo'n 50% aan energie te besparen valt op scholen.

EPA-U
In januari 2004 is de Europese richtlijn voor energieprestaties in gebouwen (EPD, 2002/91/EG) van kracht geworden. Voor 4 januari 2006 zijn de lidstaten van de EU, dus ook Nederland, verplicht hun nationale wetgeving aan te passen aan de eisen van de Europese richtlijn. De richtlijn geldt niet alleen voor nieuwe gebouwen, ook aan oude gebouwen worden minimumeisen ten aanzien van de energieprestatie gesteld. Het gaat daarbij wel om gebouwen met een totaal bruikbaar oppervlakte van meer dan 1000 m2. Bij (ver)bouw, verkoop of verhuur dient de eigenaar een energieprestatiecertificaat te verstrekken. Om aan deze richtlijn te voldoen heeft het Ministerie van VROM de EPA-U methodiek laten ontwikkelen. Ecofys voert al enige tijd energiescans uit die voldoen aan de eisen van EPA-U. Het project toont aan dat de nieuwe regelgeving daadwerkelijk een kostenbesparing oplevert.

Actie Gooi Vecht
In opdracht van het Gewest Gooi en Vechtstreek en de negen gemeenten in het gewest voert Ecofys de Actie Gooi Vecht voor energiebesparing uit. Deze actie heeft tot doel energiebesparing en duurzame energie te realiseren bij vier doelgroepen, te weten particuliere huiseigenaren, basisscholen, MKB aan huis en woningcorporaties. Ecofys is verantwoordelijk voor de coördinatie van de actie en voerde onder meer de energiescans uit op de basisscholen. Deze scans volgen zoveel mogelijk de eisen van het EPA-U, EnergiePrestatie Advies voor utiliteitsgebouwen. De uitgebrachte scans laten zien dat gemiddeld 36% bespaard kan worden op elektriciteit en zelfs 56% op aardgas. Door het nemen van eenvoudige maatregelen, zoals het na schooltijd en in de weekenden uitschakelen van de verwarming, blijkt al een besparing van 12.000 Euro per jaar mogelijk.