VVD



Nieuws

30 mrt 2004 - Kamervragen Wilders en Visser over
'asielplek terrorist te koop'

Vragen van de leden Wilders en Visser (beiden VVD) aan de Ministers van BZK en V&I

1.) Heeft u kennisgenomen van het artikel "Asielplek terrorist te koop"? (1)

2.) Is het waar dat in de Gemeente Roermond de afgelopen weken tientallen aanvragen voor een vergunning tot verblijf zijn gedaan door personen afkomstig uit Egypte, Algerije, Marokko en Tunesië die niet in het bezit waren van de vereiste MVV (machtiging voorlopig verblijf) maar zich bij de gemeente meldden met de mededeling: "Ik wil een sticker", waarmee werd gedoeld op de zogenaamde 'aanmeldsticker'? Hoe vaak heeft dit plaatsgevonden in Roermond en wilt u nagaan hoe vaak dit is gebeurd in andere gemeenten?

3.) Is het waar dat onder de huidige regelgeving - ondanks dat een aanvraag voor verblijf kansloos is vanwege het ontbreken van een MVV - gemeenten verplicht zijn een zogenaamde aanmeldsticker te verstrekken? Bent u inderdaad van mening dat het hier een "lacune in de wetgeving" betreft en het vreemdelingenbesluit dient te worden aangepast? Zo ja, bent u bereid er voor zorg te dragen dat de betreffende regels onmiddellijk worden aangepast? Zo nee, waarom niet?

4.) Is het waar dat, zoals door de Gemeente Roermond is gesteld, de Egyptische paspoorten vervalst waren en dat de Gemeente-ambtenaren niet de bevoegdheid hebben valse paspoorten in te houden? Acht u zulks wenselijk? Heeft de Vreemdelingendienst wel de bevoegdheid verdachte paspoorten in te nemen?

5.) Wat heeft u gedaan met de brief van de gemeente Roermond van 16 maart 2004? Bent u bereid zoals ook de gemeente Roermond heeft gevraagd de AIVD te laten onderzoeken voor welk doel betrokkenen in groten getale deze vergunning tot verblijf aanvragen en of hier sprake is van het 'legaliseren' van valse papieren ten behoeve van criminele of zelfs terroristische activiteiten?

6.) Wilt u deze vragen binnen een week beantwoorden?

(1) De Telegraaf, 30 maart 2004