Gemeente Amsterdam

Nieuw parkeerexperiment: verhuizen zonder verlies parkeervergunning 31 maart 2004 - Marjan Lansdaal

Bewoners van de stadsdelen Oud-West, Amsterdam-Centrum, Westerpark en De Baarsjes hoeven bij verhuizing naar één van deze stadsdelen geen nieuwe parkeervergunning aan te vragen. Als zij al een parkeervergunning hebben, dan kunnen zij die inwisselen voor een parkeervergunning van het andere stadsdeel. Als ze nog op de wachtlijst staan, nemen zij de wachttijd mee naar het andere stadsdeel. De regeling is op verzoek van de vier stadsdelen ingesteld en geldt bij wijze van experiment tot 1 juli 2005.

De stadsdelen houden bij deze regeling rekening met de wachttijd die in het eigen stadsdeel geldt. Is de tijd dat men over een vergunning beschikt en in een ander stadsdeel op de wachtlijst heeft gestaan korter dan de wachttijd in het stadsdeel waar men naartoe verhuist? Dan wordt geen parkeervergunning verstrekt, maar wordt men op de wachtlijst geplaatst. Hierbij geldt een inschrijfduur waarbij rekening wordt gehouden met zowel de wachttijd in het andere stadsdeel als de onafgebroken periode dat men al een vergunning had.

Verantwoordelijk wethouder Mark van der Horst is positief over de aanvraag van de stadsdelen. "Het valt moeilijk aan bewoners uit te leggen dat zij bij verhuizing opnieuw een parkeervergunning moeten aanvragen. Met alle wachttijd van dien. Dat is weinig klantvriendelijk en kan er zelfs toe leiden dat mensen bij verhuizing uit Amsterdam trekken."

Het college van B&W is ook akkoord met het verzoek van het stadsdeel De Baarsjes om bij wijze van experiment extra parkeervergunningen te verstrekken aan onderwijzend personeel in het basisonderwijs en voortgezet onderwijs. Eerder heeft het college al positief gereageerd op een vergelijkbaar verzoek van de stadsdelen Zeeburg, Westerpark en ZuiderAmstel. De stadsdelen kunnen maximaal twee maal het aantal vergunningen verstrekken dan op grond van de parkeerverordening het geval is. Met deze maatregelen wil de gemeente het werken in het onderwijs aantrekkelijker maken.

De stadsdelen betalen de kosten die met de experimenten gepaard gaan uit de eigen begroting.

De leden van de raadscommissie worden schriftelijk over de parkeerexperimenten geïnformeerd.

© Gemeente Amsterdam