Gemeente Amsterdam

Meer inspraak voor burgers
31 maart 2004 - Marieke Hoekstra

De gemeente Amsterdam wil burgers de mogelijkheid bieden om via het zogenaamde burgerinitiatief voorstellen op de agenda van de gemeenteraad te zetten. Als een meerderheid van de gemeenteraad een voorstel afwijst, kan dit alsnog aan de Amsterdamse bevolking worden voorgelegd. Hiermee krijgt de Amsterdamse burger nog een instrument om deel te nemen aan de beleidsvorming en besluitvorming in Amsterdam.

In juni 2003 besloot de gemeenteraad om het burgerinitiatief en het hieraan gekoppelde referendum in te voeren. Aanleiding daarvoor was de nota `Een echt burgerinitiatief 'van Groen Links raadslid Van Poelgeest.
Om het burgerinitiatief en het referendum op te kunnen nemen in het Amsterdamse referendumstelsel moet de verordening op het referendum 1998 worden gewijzigd. Het college heeft hiertoe een voorstel aan de gemeenteraad gedaan.

Op 15 april zal behandeling plaatsvinden in de raadscommissie Algemene Zaken, waarna zo spoedig mogelijk behandeling in de gemeenteraad plaatsvindt. Als de gemeenteraad hiermee instemt wordt het nieuwe burgerinitiatief op een nader te bepalen tijdstip een feit.

Pb-063

© Gemeente Amsterdam