Time : 11:41:37 AM
Date : Wednesday, March 31, 2004
Sender Name: SEMU cvba

Partituren kopiëren in het Deeltijds Kunstonderwijs ?

31 maart 2004

Gemeenschappelijk perscommuniqué van

- OVSG vzw (Onderwijssecretariaat van de Vlaamse Steden en Gemeenten)
- SEMU cvba (erkende beheersvennootschap van de Belgische Muziekuitgevers)

Contactpersonen :

- Patriek Delbaere (OVSG) - Tel. 02/5064150 - email : patriek.delbaere@ovsg.be

- Marc Hofkens (SEMU) - Tel. 03/2397667 - email : marc@anmark.be

Partituren kopiëren in het Deeltijds Kunstonderwijs ?

Overeenkomst bereikt tussen OVSG en SEMU

Tijdens het afgelopen jaar werden in de geschreven pers, radio en TV herhaaldelijk bericht over de moeilijkheden die bestaan in het Deeltijds Kunstonderwijs in verband met het gebruik van kopieën van partituren. Deze moeilijkheden resulteerden in tientallen controles en vaststellingen door deurwaarders, en een achttal dossiers werden opgemaakt voor klachtneerlegging met burgerlijke partijstelling door SEMU. In één geval werd deze klacht reeds gedeponeerd bij de onderzoeksrechter in Dendermonde.

De onderhandelingen die werden opgestart in september 2003, resulteerden eind maart 2004 in een overeenkomst tussen OVSG en SEMU. Het resultaat is een licentie-overeenkomst waarbij beide partijen een definitieve oplossing bieden waarbij zowel de eigenheden van het Deeltijds Kunstonderwijs als de rechten van de uitgevers worden inachtgenomen. Deze licentie-overeenkomst gaat in vanaf dit lopende schooljaar 2003/2004 voor een eerste periode van drie jaar, die stilzwijgend kan verlengd worden.

Het Deeltijds Kunstonderwijs maakt uit de aard van haar onderwijs natuurlijk op grote schaal gebruik van muziekpartituren. De aankoop van alle originele partituren, zoals wettelijk verplicht, legt volgens de adviseur van Minister Vanderpoorten een grote financiële last op de leerlingen.
OVSG en SEMU werkten een duidelijke en flexibele licentieregeling uit, rekening houdend met de pedagogische behoeften, de beperkte financiële draaagkracht, een minimale bijkomende administratieve belasting en vooral de nood aan rechtszekerheid in het DKO.

In deze geest van samenwerking tussen de muziekuitgevers en de onderwijswereld worden de bestaande dossiers tegen de steden en gemeenten, die voor 15 mei 2004 de licentie effectief onderschrijven, door SEMU definitief geklasseerd. Anderzijds beëindigt OVSG elke negatieve actie tegen de uitgevers en haar vertegenwoordigers.

Voor verdere informatie kunt u steeds terecht bij de bovenvermelde personen.

URL: http://www.ovsg.be Picture: (None)
Attachments: (None)

Translations: (None)

Partituren kopiëren in het Deeltijds Kunstonderwijs ?1