TNS NIPO

Publicaties TNS NIPO onderzoek

31 maart 2004

Enquête KRO Reporter: Nederlanders over "het Nederlandgevoel" Nederlandse cultuur aan nieuwkomers opleggen

Zestig procent van de Nederlanders vindt dat de Nederlandse cultuur dwingend aan nieuwkomers opgelegd moet worden. Dit is één van de opvallende uitslagen van een representatieve enquête door TNS NIPO die KRO Reporter op woensdag 31 maart (23.15 uur) zal presenteren. KRO Reporter liet de enquête uitvoeren in het kader van het tv-drieluik over "Het Nederlandgevoel".

Een andere opvallende uitslag uit de enquête van KRO Reporter is dat driekwart van de ondervraagden (75%) vindt dat Nederland een eigen cultuur heeft. Tegelijkertijd vreest 64 procent van deze mensen dat Nederland zijn cultuur aan het verliezen is.

Daarnaast vinden de ondervraagden dat de belangrijkste bedreigingen voor het voortbestaan van Nederland zijn: de toestroom van migranten (27%), de invloed van de EU (18%) en de falende integratie (16%). Bijna de helft van de ondervraagden (46%) wil de grenzen sluiten voor immigranten, 30 procent is vóór het huidige vreemdelingenbeleid en zes procent is voor een ruimhartiger beleid.

De volledige enquêtegegevens zijn te vinden op
hetnederlandgevoel.kro.nl.

In aansluiting op het drieluik van KRO Reporter gaat de KRO op woensdag 7 april in het live-programma "Vertel 't Ons: Het Nederlandgevoel" onderzoeken of Nederland een eigen cultuur heeft en waaruit die dan bestaat. De zoektocht wordt afgesloten met de samenstelling van een "Hollands handboek". Daarin formuleren kijkers wat Nederland is of zou moeten zijn.

Het veldwerk heeft plaatsgevonden van 11 tot en met 17 februari 2004. De gemiddelde duur van de enquête bedroeg ruim 10 minuten.

Bij publicatie of verspreiding graag de bron TNS NIPO vermelden. Voor vragen over het onderzoek kunt u contact opnemen met Remco Frerichs (tel: 020 522 54 79), hoofd van de unit Opinie- en Verkiezingsonderzoek van TNS NIPO, of met Gonny Thijssen (tel: 035 671 32 75) van KRO C&M.

Onderzoeksverantwoording "Het Nederlandgevoel"

In opdracht van het KRO-programma Reporter heeft TNS NIPO een onderzoek uitgevoerd naar "Het Nederlandgevoel". Uitgangspunt van het onderzoek is inzicht te verkrijgen in de vraag wat - volgens de Nederlanders - de kenmerken zijn van Nederland, de bedreigingen, de waarde en de kansen van ons land.

Wie zijn ondervraagd?
In het onderzoek zijn 990 Nederlanders van 18 jaar en ouder ondervraagd. Voor het veldwerk van het onderzoek is gebruik gemaakt van TNS NIPObase, een database van huishoudens die, in dit geval via hun pc, aan onderzoek van TNS NIPO meewerken.

Disproportionele steekproef
In het onderzoek zijn 803 autochtonen en 187 allochtonen* ondervraagd. De verhoudingen in de steekproef komen niet overeen met de werkelijke verdeling van autochtonen en allochtonen. Het aantal allochtonen is in de steekproef bewust
oververtegenwoordigd. Er is sprake van een disproportionele steekproef.

De motivatie om een disproportionele steekproef te trekken is de volgende: indien voor duizend respondenten een proportionele steekproef zou worden getrokken, zouden er ongeveer 100 gesprekken met allochtonen moeten plaatsvinden. Omdat KRO Reporter veel belang hecht aan de mening van de allochtonen over het onderwerp is dit aantal (100) te gering om - bijvoorbeeld op niveau van geslacht, leeftijd en herkomst van de allochtone respondent - betrouwbare conclusies te trekken over de allochtonen.

Op basis van bovenstaande verdeling kunnen in eerste instantie echter geen uitspraken worden gedaan die representatief zijn voor alle respondenten, omdat de steekproef disproportioneel is. Daartoe zijn de resultaten die het onderzoek heeft opgeleverd, herwogen naar de werkelijke verhouding tussen autochtonen en allochtonen. Op die manier is representativiteit alsnog gegarandeerd. De steekproef is groot genoeg om de gevonden resultaten op betrouwbare wijze te kunnen analyseren naar autochtonen en allochtonen.

Representativiteit van de steekproef
De ondervraagde steekproef is representatief voor de Nederlandse volwassen bevolking; dit wil zeggen dat de steekproef een goede afspiegeling is van de werkelijke verhoudingen in de samenleving. Om de representativiteit van de steekproef te waarborgen is - behalve met de etniciteit van de ondervraagde - ook rekening gehouden met een aantal andere sociodemografische kenmerken, zoals geslacht, leeftijd, opleiding, gezinsgrootte en regio.


* Als allochtoon zijn diegenen aangemerkt die voldoen aan de door het CBS gehanteerde definitie van het begrip.