Gemeente Voorburg-Leidschendam


Den Haag en Leidschendam-Voorburg leggen grensgeschil bij

Persbericht, Leidschendam-Voorburg, 31 maart 2004
---

Als het aan de colleges van burgemeester en wethouders van de gemeenten Den Haag en Leidschendam-Voorburg ligt leggen beide gemeenten hun grensgeschil bij.

Zij hebben volledige overeenstemming bereikt over de loop van de stadsgrenzen in Park Leeuwenbergh en rondom de Zeeheldenwijk. Daarmee komt een einde aan een geschil dat is ontstaan toen uitwerking moest worden gegeven aan de gemeentelijke herindeling per 1 januari 2002. De discussie over het grensbeloop, die liep sinds de herindeling, verliep lange tijd moeizaam.

In het najaar van 2003 heeft uiteindelijk minister Remkes aangedrongen om het overleg te hervatten. De burgemeesters Deetman en Van Haersma Buma zijn tevreden dat beide gemeenten er onderling uit zijn gekomen. Met de grenscorrecties hebben we gelukkig een oplossing gevonden die ons beiden tot tevredenheid stemt. We zijn blij voor de betrokken bewoners dat nu duidelijk is hoe de grenzen precies lopen. Het dossier is daarmee voor ons afgerond, aldus de burgemeesters in een gezamenlijke reactie.

In hun voorstel aan de gemeenteraden van Den Haag en Leidschendam-Voorburg stellen de colleges drie grenscorrecties voor. Bij Park Leeuwenbergh wordt de grens op twee plekken gecorrigeerd. Deze correcties lossen knelpunten op voor de betrokken bewoners. Bij de Zeeheldenbuurt krijgt Leidschendam-Voorburg een strook grond langs de spoorbaan waarop zij voor haar eigen inwoners parkeervoorzieningen en een speelveldje wil realiseren.
Verder hebben beide gemeenten afgesproken dat het beheer en onderhoud van het huidige (Haagse) speelveldje bij de Jan van Galenstraat zal worden overgedragen aan Leidschendam-Voorburg. Hierdoor kunnen de bewoners van de Zeeheldenbuurt voortaan bij hun eigen gemeente terecht met vragen en opmerkingen over de inrichting en het onderhoud.

De gemeenteraden van Den Haag en Leidschendam-Voorburg stellen het herindelingsontwerp in mei vast. Daarna volgt nog een aantal procedurestappen, waarbij onder meer de bewoners van beide gemeenten hun zienswijze kenbaar kunnen maken Direct na de zomervakantie stellen de raden de herindelingsregeling vast. Daarna zullen de voorstellen ter goedkeuring worden voorgelegd aan de provincie. De grenscorrecties treden in werking per 1 januari 2005.