Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Antwoorden op kamervragen van het kamerlid Tonkens over indicatie hoog persoonlijk kilometerbudget Valys. (2030411600)

1
Heeft er overleg plaatsgevonden tussen u en Valys en/of Argonaut Advies over de wijze waarop wordt bepaald wie er in aanmerking komt voor een hoog persoonlijk kilometerbudget?

1
Ja.

2
Bent u bekend met het aanvraagformulier van Argonaut Advies voor een hoog persoonlijk kilometerbudget (pkb)? Zo ja, heeft u kennisgenomen van dit aanvraagformulier voordat het naar de klanten van Valys is verstuurd?

2
Ja, ik heb kennisgenomen van dit aanvraagformulier voordat het naar de klanten van Valys is verstuurd.

3
Hoe beoordeelt u het feit dat op dit aanvraagformulier wordt verondersteld dat iemand die in het bezit is van een gehandicaptenparkeerkaart per definitie in staat is om met de trein te reizen?

3
Het is niet zo dat iemand die in het bezit is van een gehandicaptenparkeerkaart per definitie in staat is om met de trein te reizen. Iemand die in het bezit is van een gehandicaptenparkeerkaart beschikt over een vervoersalternatief. Hiermee kan betrokkene ook (voor een deel) op andere wijze in zijn vervoersbehoefte voorzien en wordt een standaard kilometerbudget als toereikend beschouwd.

4
Bent u bekend met het feit dat veel gehandicapten een gehandicaptenparkeerkaart hebben van het type passagierskaart? Beseft u dat door deze kaart gehandicapten af en toe kunnen worden meegenomen door bijvoorbeeld vrienden of familie, maar dat ze dus waarschijnlijk niet in het bezit zijn van een eigen auto?

4
Ja, dat besef ik. Een gehandicaptenparkeerkaart kan worden afgegeven zowel aan personen die als gehandicapte zelf een auto besturen als aan gehandicapten die als passagier in een auto worden vervoerd.

5
Is uw inschatting dat slechts 10% van de gehandicapten in aanmerking komt voor een hoog pkb gebaseerd op het aantal gehandicapten dat een gehandicaptenparkeerkaart bezit? Zo, ja, bent u het eens met de stelling dat deze schatting niet klopt aangezien er ook veel gehandicapten een gehandicaptenparkeerkaart voor passagiers hebben? Zo nee, waar is uw schatting dan op gebaseerd?

2

5
De schatting van 10% is gebaseerd op ervaringen met vervoersvoorzieningen in de Wvg en de uitkomsten van een onderzoek van het Instituut voor revalidatievraagstukken. In dit onderzoek is een inschatting gemaakt van het aantal personen dat onder geen enkele omstandigheid met de trein zou kunnen reizen.

6
Is de schatting dat slechts 10% voor een hoog pkb in aanmerking komt, onderdeel van de opdracht aan Argonaut Advies?

6
Nee, Argonout indiceert aanvragers zoveel mogelijk centraal op basis van dossiers en incidenteel zal aanvrager in persoon gezien worden. Er is geen limiet gesteld aan het aantal personen dat in aanmerking mag komen voor het hoge kilometerbudget.

7
Hoe beoordeelt u het feit dat op het aanvraagformulier ook wordt verondersteld dat iemand die niet in een rolstoel zit die de NS te zwaar, te lang of te breed vindt, per definitie in staat is om met de trein te reizen?

7
Bij vraag 6 van het aanvraagformulier wordt onderscheid gemaakt tussen medische redenen en ergonomische redenen. Alle door Argonaut in behandeling genomen aanvragen worden door deskundigen van Argonout beoordeeld op basis van medische gegevens en kunnen afhankelijk van deze beoordeling in aanmerking komen voor het hoge kilometerbudget. Personen die in een rolstoel zitten die voor de NS te zwaar, te lang of te breed is, komen per definitie in aanmerking voor een hoog kilometerbudget (indien betrokkene niet beschikt over een gehandicaptenparkeerkaart).

8
Hoe beoordeelt u het feit dat het aanvraagformulier bestaat uit een stroomschema waardoor mensen die wellicht wel een toetsbare en chronische medische aandoening hebben waardoor ze niet per trein kunnen reizen, maar ook een gehandicaptenparkeerkaart voor passagiers toch niet in aanmerking kunnen komen voor een hoog kilometerbudget?

8
Zie het antwoord bij vraag 3 en 4.

9
Bent u bereid deze vragen te beantwoorden vóór de stemmingen over dit onderwerp plaatsvinden a.s. woensdag 31 maart?

9
Ja, met de aantekening dat de termijn wel erg kort is.


---- --