Gemeente Waterland


Voor de veiligheid in bedrijven gelden regels. Deze regels zijn voor bedrijven vastgelegd in de milieuvergunning, een besluit op grond van de Wet milieubeheer of een gebruiksvergunning. De komende maanden geven de gemeenten in de regio Waterland en de brandweer samen met de politie Zaanstreek-Waterland extra aandacht aan de controle op de naleving van deze regels. Hierdoor willen de gemeenten, de brandweer en de politie de naleving bevorderen van de regels die gelden voor brandveiligheid binnen bedrijven.

Controles
De gemeenten Beemster, Edam-Volendam, Landsmeer, Oostzaan, Waterland, Wormerland en Zeevang, de brandweer en de politie Zaanstreek-Waterland controleren de wijze waarop de voorschriften voor brandveiligheid door bedrijven worden nageleefd. Met name bedrijven met een zogenaamde gebruiksvergunning zullen worden bezocht. Er zal worden gecontroleerd of de vergunningvoorschriften goed worden nageleefd.

Maatregelen bij overtreding
Wanneer overtredingen worden geconstateerd wordt de ondernemer eerst in de gelegenheid gesteld de overtreding op te heffen. Indien bij een hercontrole blijkt dat de overtreding nog niet is opgeheven, kunnen de colleges van Burgemeester en Wethouders bestuursrechtelijke maatregelen nemen. Onder meer kan een dwangsom worden opgelegd of kan de overtreding op kosten van het bedrijf worden hersteld. Het Openbaar Ministerie wordt door de gemeenten op de hoogte gesteld van overtredingen van belangrijke regels. Wanneer sprake is van overtreding van deze regels wordt proces-verbaal opgemaakt.