De Unie


Technische GH - Nieuwe CAO hangt aan dun draadje

31 maart 2004 - Ondanks vele inspanningen ziet het er niet naar uit dat er nu al sprake is van een principe-akkoord voor de nieuwe CAO.

Terecht krijgen wij van diverse kanten de vraag of er al duidelijkheid bestaat over het voortzetten van de CAO Technische Groothandel? Over amper tien uren loopt de zogeheten nawerkingstermijn ten einde. Maar ondanks vele inspanningen ziet het er nu niet naar uit dat er dan al sprake is van een principe-akkoord voor de nieuwe CAO. Zeker de afgelopen dagen is er intensief telefoon-, fax- en e-mailverkeer geweest tussen alle betrokken partijen.

Kernachtig samengevat is het probleem dat de werkgevers graag zien dat er ook afspraken moeten kunnen worden gemaakt over een eventuele ongewijzigde verlenging van de CAO over het jaar 2005. Dit, terwijl officieel de nieuwe CAO moet gaan lopen van 1 april 2003 t/m 31 december 2004. De wens van werkgevers gaat zo ver dat zijn de beperkte structurele loonsverhoging van 0,5% als voorwaarde aan die mogelijkheid voor die eventuele verlenging verbinden. Vakbonden stellen daar tegenover dat er dan in de nu af te spreken looptijd ook inhoudelijke afspraken moeten komen over de vele overige CAO-voorstellen.

Er moet een haalbare oplossing zijn!
Er zijn dus verschillen, maar er moet een haalbare oplossing zijn! Maar er zijn ook meerdere oorzaken waardoor het dunne draadje kan snel breken. In ieders belang doet De Unie haar uiterste best om nog tijdig een akkoord te bewerkstelligen. Wij zullen nader berichten zodra er verder nieuws is.

Ed Lecomte
Bedrijfsgroepvoorzitter Groothandel

woensdag, 31 maart 2004