Vereniging Nederlandse Gemeenten

__________________

Landelijke sanctiestrategie milieuhandhaving vastgesteld (31/03/04)

Het Ambtelijk Landelijk Overleg Milieuhandhaving (ALOM) heeft op 24 maart ingestemd met de landelijke sanctiestrategie. Binnen het project Professionalisering van de (bestuurlijke) milieuhandhaving is deze strategie nu definitief vastgesteld aangezien de stuurgroep Professionalisering reeds op 11 maart instemde met de strategie.

De landelijke sanctiestrategie geldt als handreiking, voorbeeld en inkadering voor handhavingsorganisaties bij het vaststellen van hun sanctiestrategie conform criterium 2.3 van de kwaliteitscriteria van het professionaliseringstraject. Dit criterium luidt: De handhavingsorganisatie handelt op grond van een sanctiestrategie, waarin de basisaanpak voor het bestuursrechtelijk en strafrechtelijk optreden bij overtredingen is vastgelegd.

Veel van de reeds bestaande strategieën of (regionale) stappenplannen passen al binnen dit nieuwe landelijke kader. Deze hoeven niet te worden aangepast. Vooral voor handhavingsorganisaties die nog geen eigen strategie hebben vastgesteld is de landelijke sanctiestrategie van belang. Om aan de kwaliteitscriteria van Professionalisering te voldoen dienen alle handhavingsorganisaties hun beleidslijn per 1 januari 2005 te hebben vastgesteld. Het rechtstreeks overnemen van deze landelijke strategie ligt daarbij voor de hand.

Voor de afstemming met de strafrechtelijke partners is formele vaststelling voorzien in het Bestuurlijk Landelijke Overleg Milieuhandhaving (BLOM).

De tekst van de landelijke sanctiestrategie kunt u hier downloaden.