Ingezonden persbericht


31 maart 2004

GRONINGER DRACHT VIKTOR & ROLF

Vanaf heden t/m 5 januari 2005

Het Groninger Museum presenteert de tentoonstelling Groninger Dracht / Viktor & Rolf in de blauwe zaal van het De Lucchi paviljoen. De presentatie omvat zes nog niet eerder getoonde nieuwe aanwinsten van Viktor & Rolf uit de elkaar opvolgende series Black Hole en White. Ze worden in één ruimte gepresenteerd met vijf outfits Groninger dracht en een selectie gouden streeksieraden uit de 19de eeuw.

De Nederlandse modeontwerpers Viktor Horsting en Rolf Snoeren, beiden geboren in 1969, onderzoeken het grensgebied van mode en kunst. Met de serie Black hole (herfst-winter 2001-2002), uitgekomen kort voor de aanslag van 11 september 2001, onderzochten de ontwerpers het zwarte gat. Het zwarte gat dat alle licht en energie absorbeert, vormt voor hen het uitgangspunt. Om van daaruit iets positiefs, iets creatiefs neer te zetten.

De volgende serie was White (lente-zomer 2002). Wit, gebruikelijk voor bruidskleding, is ook de kleur voor meisjes die hun eerste communie doen en zo toegelaten worden tot de mis in de rooms katholieke kerk. Op de drempel van een nieuwe levensfase wordt vaak wit gedragen. De serie benadrukt zo het goede, liefde, zuiverheid, een positieve houding.

Een persoon in de kleding van Viktor en Rolf wordt bijna bedolven onder de boodschap van de ontworpen serie. Op eenzelfde manier waren de Groninger vrouwen uit de 19de eeuw in hun dracht een symbool: Zij toonden de welvaart en de herkomst van hun familie. Op eigen wijze werd de - vooral in Parijs bepaalde - eigentijdse mode vertaald. De vorm van mouwen en halsopeningen, de gebruikte stoffen en stijl van de sieraden volgden de mode van het moment. Tegelijkertijd werd vastgehouden aan de eigen regionale dracht, bestaande uit een jak, een rok met een schort, alsmede een halsdoek en het gouden oorijzer. Over de gouden hoofdbedekking werd een sierlijke muts van kant gedragen. De prachtige sieraden werden gemaakt door plaatselijke goud- en zilversmeden.

Verschillende streeksieraden komen uit de collectie van mevrouw Clevering-Meijer en de vroeger Groninger juwelier Louis Anholt.

Conservator-projectleider: Egge Knol

Conservator-inrichter: Mark Wilson

Afbeelding: Viktor & Rolf, White, lente - zomer 2002, Black hole, herfst - winter 2001- 2002, Foto: John Stoel, Collectie: Groninger Museum



Ingezonden persbericht