CDA

CDA
31-03-04
Nieuwe EU regels zorgen voor radicale verbetering diertransporten Slachtdieren mogen voortaan niet langer dan negen uur onderweg zijn naar het slachthuis.

Een krappe meerderheid van het Europees parlement (261 voor, 194 tegen) heeft daar dinsdag voor gepleit, op voorstel van CDA Europarlementariër Albert Jan Maat.

De limiet betekent een verbetering van het dierenwelzijn tijdens diertransporten. Ook kunnen eventuele dierziektes zo minder worden verspreid. Het voorstel is een gevolg van de mond- en klauwzeerepidemie, die zich in 2001 door diertransport uitbreidde naar enkele landen, waaronder Nederland.

Het standpunt van het Europees parlement is een advies aan de Europese ministers van Landbouw. Die vergaderen eind april over de dierentransporten op basis van een voorstel van de Europese Commissie en het advies van het Europees Parlement. Het Europees Parlement heeft het voorstel van de Europese Commissie aangescherpt.

Albert Jan Maat: 'De Europese Commissie wil 9 uur transport, 12 uur rust, met een ongelimiteerde herhaling. Daarbij komt een zeer forse verruiming van de minimumoppervlakte per dier. Het gevolg is dat het vervoer langer dan 9 uur onbetaalbaar wordt. Daarnaast geeft teveel oppervlak per dier onnodige risico´s voor verwondingen bij het transport.'

Het Europees Parlement volgt de voorstellen van Albert Jan Maat en deze houden in dat het vervoer van slachtvee wordt beperkt tot 9 uur of 500 km. Dit houdt de invoering van regionale slachthuizen in, en dat omstreden veetransporten, zoals het vervoer van 226.000 koeien per jaar naar Libanon om daar volgens islamitische rituelen te worden geslacht, ophouden te bestaan.

Maat: 'Waarom worden melk en suiker in het algemeen wel verwerkt in de regio, waar ze zijn voortgebracht en zou dat voor het slachten van dieren niet het geval zijn?'

Voor gebruiksvee en tradtionele systemen voor het afmesten van dieren wordt een transportlimiet van 30 uur inclusief 8 uur rust en het niet uitladen op de overslaglokaties aanbevolen. Maat: 'Hiermee wordt aangesloten op de rij- en rusttijdenregeling van de chauffeurs en wordt de stress voorkomen, die de dieren oplopen tijdens het in - en uitladen op de overslaglokaties. Daarnaast biedt dit systeem een betere garantie voor het voorkomen van de verspreiding van dierziekten.'

Bij het opstellen van het advies is door Albert Jan Maat ook gekeken naar het rapport van de commissie-Veerman - onder leiding van de huidige minister van Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid -, dat in juli 2001 is verschenen, en waarin een hoofdstuk is gewijd aan dierenwelzijn en gezondheid.