Gemeente Bergh

Moeraseiken Rodingsveen verplant.
31-03-2004

De afdeling Openbare Werken heeft vorige week donderdag en vrijdag in samenwerking met boomverzorgingsbedrijf Boomtotaalzorg uit Schalkwijk negentien moeraseiken van de Rodingsveen verplant. Van het totaal aantal exemplaren zijn er dertien aan de Kasteellaan in Beek en zes aan de Landweg in Lengel herplant. De aanleiding voor deze operatie was het groot aantal moeraseiken aan de Rodingsveen. Door de leeftijd van de bomen en de plantafstand onderling kwamen de kronen in gevaar door het in elkaar groeien, dat slecht is voor de conditie van de bomen. Iets wat bij de aanplant was voorzien en waarmee rekening is gehouden. Een prima manier om tijdelijk kweek te realiseren om na het volgroeien elders gaten op te vullen of een hele straat aan te kleden. Dit type boom is bij uitstek geschikt voor herplant en is bovendien een goed te onderhouden boom met een mooie uitstraling.

Overlast
Aan de Kasteellaan in Beek stond een mix van sierkersen die veel overlast voor de aanwonenden veroorzaakten. Zij hebben de gemeente met enige regelmaat verzocht de sierkersen te kappen om de overlast tegen te gaan en de brede beplantingsstrook opnieuw te beplanten. De moeraseiken van de Rodingsveen zijn daarvoor ideaal. Zij kunnen zeer goed gedijen zonder overlast te veroorzaken.

Straatbeeld
De moeraseiken staan al enkele jaren langs het speelveld aan de Rodingsveen en beschikken over een mooie grote kroon. Het verplanten van de bomen heeft als voordeel dat er niet jaren hoeft te worden gewacht op een volwaardig straatbeeld. De 6 moeraseiken aan de Landweg in Lengel zijn een tevens waardevolle versterking voor de reeds aanwezige eiken. Wethouder Visser is blij dat de operatie succesvol is verlopen en hoopt dat de bomen goed aanslaan.