Gemeente Bergh

Uitvoering VROM-taken door gemeente Bergh sterk verbeterd 31--3-2004

In de afgelopen drie jaar heeft de gemeente een grote inspanning geleverd om tot een betere uitvoering van de VROM-taken te komen. En met resultaat. De meeste VROM-taken worden nu voldoende uitgevoerd.

Dat is één van de belangrijkste conclusies van een onderzoek door de VROM-Inspectie. De Inspectie heeft eind vorig jaar onderzoek gedaan naar de uitvoering van de wet- en regelgeving op het gebied van bouwen, ruimte en milieu door de gemeente Bergh.

Het onderzoek van de VROM-Inspectie betrof de manier waarop gemeente Bergh taken op het gebied van de VROM-regelgeving uitvoert. Dit zijn zeer uiteenlopende activiteiten; van de afgifte van bouw- en milieuvergunningen, de controle daarop en de handhaving ervan, tot en met het ontwikkelen, opstellen en actualiseren van bestemmingsplannen.

In vergelijking met 3 jaar geleden laat de gemeente Bergh een grote verbetering zien in het uitvoeren van wettelijke taken op het terrein van de VROM-regelgeving. Drie jaar geleden was het uitvoeringsniveau van veel taken nog onvoldoende.

Maatregelen
Een aantal zaken moet nog wel worden verbeterd. Zo moet o.a. de Bouwverordening worden geactualiseerd en het handhavingsbeleid verder worden uitgewerkt. Om dit te realiseren moet een integraal handhavingsprogramma worden opgesteld. Daarnaast wordt de actualisering van de bestemmingsplannen voortgezet. Ten slotte moet de achterstand met betrekking tot de gebruiksvergunningen zo snel mogelijk worden weggewerkt (uiterlijk 2007; conform raadsbesluit van 6 november 2003).
Deze verbeterpunten zijn reeds bekend bij de gemeente en er is al een plan van aanpak opgesteld danwel er wordt al aan gewerkt. Alle verbeterpunten (met uitzondering inhaalslag gebruiksvergunningen) zijn voor 1 januari 2005 gerealiseerd.