Politie Noord-Holland-Noord

Hoorn en omgeving, woensdag 31 maart 2004

Hoorn 31-03-2004 - 15.00 uur

Grootscheepse verkeerscontrole
Hoorn, dinsdag 30 maart 2004.
Op dinsdag werd vanaf 09.00 uur een grootscheepse verkeerscontrole gehouden op het parkeerterrein "de Hondsdraf" aan de Wogmergouw in Hoorn. Bij de controle ging het niet alleen om het nodige verkeerstoezicht. Het ging ook om de studenten van het politieonderwijs 2002, die met het organiseren van een grootschalige verkeerscontrole een examenonderdeel afronden.

De studenten, die een vierjarige opleiding volgen, zijn afwisselend een periode op school en een periode in de praktijk. De theoretische kennis die op school wordt opgedaan, dient in de praktijk te worden uitgewerkt. Deze periode van stage wordt afgesloten met een examen. In dit geval moesten de studenten laten zien dat zij deel kunnen nemen aan een grootschalige verkeerscontrole: met name kennis van strafbare feiten, het samenwerken met andere opsporingsinstanties, maar ook omgaan met eigen en andermans veiligheid. De studenten hadden het zichzelf niet gemakkelijk gemaakt door ook de gehele controle zelf te organiseren.

Opzet van de controle
Aan de controle werd in de eerste plaats deelgenomen door de twintig studenten. Daarnaast werden zij ondersteund door een twintigtal collega's die zorgden voor motorbegeleiding, technische onderzoeken aan voertuigen en logistiek. De studenten richtten zich met name op de daadwerkelijke controle. Aan de controle werd ook deelgenomen door medewerkers van de Koninklijke Marechaussee, de Douane, de belastingdienst en de Inspectie Verkeer en Waterstaat.

Speerpunten
De controle sluit goed aan bij de speerpunten die de politie heeft benoemd op het gebied van veelvoorkomende verkeersovertredingen en gebruik van alcohol in het verkeer. Een controle van zo'n omvang is daarom een goede aanvulling op de vele kleinere controles die regulier al worden gehouden en gericht zijn op het gebruik van alcohol in het verkeer, de draagplicht van veiligheidsgordel en valhelm, voeren van verlichting, het rijden op opgevoerde bromfietsen e.d.

Resultaten
De controle duurde van 09.00 tot 17.00 uur
Aantal bekeuringen: 167 waarvan 148 door politieambtenaren en 19 door de ondersteunende diensten. Het hoogst scoorden het niet bij zich hebben van rij- en kentekenbewijs en andere documenten (47) en technische gebreken aan voertuigen (55)
Bijzonderheden: Eén persoon werd aangehouden omdat hij een auto bestuurde terwijl hij een ontzegging van de rijbevoegdheid had. Twee bromfietsen werden voor het instellen van een technisch onderzoek, uit het verkeer genomen.
Aantal geslaagde studenten: Van de 20 studenten slaagden 19 voor het examen.

Gewonde vrouw op straat aangetroffen
Hoorn, dinsdag 30 maart 2004.
Dinsdagavond omstreeks 22.40 uur werd door voorbijgangers een gewonde, 78-jarige vrouw uit Hoorn, aangetroffen op het trottoir langs de Commandeur Ravenstraat. Het slachtoffer had een aantal verwondingen aan het hoofd en is met een ambulance overgebracht naar het ziekenhuis waar zij werd opgenomen. Uit onderzoek kwam vast te staan dat het slachtoffer een tas bij haar droeg en dat deze nu was verdwenen. Het ernstige vermoeden bestaat dan ook dat de vrouw slachtoffer is geworden van een beroving. De wil graag in contact komen met mensen die klaarheid kunnen geven in deze zaak. Zij worden verzocht contact op te nemen met de politie in Hoorn, telefoon 0900-8844.

Inbraak bedrijf
Enkhuizen, woensdag 31 maart 2004.
In de nacht van dinsdag op woensdag werd ingebroken in een bedrijf aan de Vijfhoek. Men kwam in het pand door het vernielen van een raam. Vanuit het bedrijf werd een computer weggenomen. Of er nog meer goederen zijn verdwenen is op dit moment niet bekend. Door het ingooien van het raam werden ook vernielingen aangericht aan het interieur. Hoe groot de totale schade bedraagt kan op nog niet worden vastgesteld.