Wessanen NV

Amstelveen, 31 maart 2004

Wessanen rapporteert over balansonderzoek en substantieert vooruitzichten

De Raad van Commissarissen en Concerndirectie van Koninklijke Wessanen nv hebben vanmiddag tijdens de Aandeelhoudersvergadering de aandeelhouders van het bedrijf op de hoogte gesteld van de voortgang in het speciale balansonderzoek bij haar Noordamerikaanse dochteronderneming Tree of Life, Inc. (TOL NA), dat in augustus 2003 is gestart. Daarnaast substantieert het bedrijf de huidige vooruitzichten.

Vooruitzichten

Voor het eerste kwartaal van 2004 herbevestigt Wessanen de verwachtingen dat de positieve trend van de laatste twee kwartalen zich zal doorzetten. Voor het gehele jaar 2004 verwacht Wessanen een EBITAE van tenminste EUR 70 miljoen, op basis van huidige wisselkoersen. Dit betekent eveneens een substantiële groei van de nettowinst vóór bijzondere posten en afschrijving van goodwill. Er zal bijzondere aandacht worden besteed aan de ontwikkeling van een positieve cash-flow. De verwachte verbetering van de resultaten is toe te schrijven aan hogere marges bij alle activiteiten, maar in het bijzonder bij TOL NA. Verbetering van de marges is gebaseerd op lagere bedrijfslasten als gevolg van Operatie Phoenix, in combinatie met hogere brutomarges door verbeterde prestaties van de merkenactiviteiten en een effectiever inkoopbeleid.

Speciaal balansonderzoek

Redenen om in augustus 2003 dit onderzoek te starten waren dat een deel van de - in het tweede kwartaal van 2003 genomen - correcties ad. EUR 14 miljoen in de balans van TOL NA mogelijk tot uiting had moeten komen in de resultaten van TOL NA over 2001 en 2002. Als gevolg hiervan startte Wessanen, uitgevoerd door een onafhankelijke accountantsfirma en advocatenfirma, een onderzoek naar de wijze van financiële verslaglegging, de toegepaste financiële controles en de gevolgde procedures.

Zoals reeds vermeld in het persbericht d.d. 18 februari 2004 aangaande de jaarcijfers heeft het onderzoek gewezen op issues ten aanzien van financiële procedures en verslaglegging. Het onderzoek doet aanbevelingen voor bepaalde acties ter verbetering van de financiële verslaglegging en rapportering, om zodoende de procedures met betrekking tot de financiële verslaglegging te optimaliseren en de interne controle binnen TOL NA te verbeteren. Deze acties worden thans uitgevoerd, als onderdeel van de reorganisatie van TOL NA's financiële afdelingen tot een gecentraliseerde unit. Wessanen verwerkt de verbeteringsmaatregelen zoals deze in het onderzoek zijn aanbevolen in TOL NA's lopende 'Build on the Roots' reorganisatieprogramma.

Zoals reeds op 18 februari jl. vermeld heeft het onderzoek bevestigd dat de afschrijving van EUR 14 miljoen op activa in het tweede kwartaal van 2003 voldoende was. De laatste fase van het onderzoek betrof de supervisie van de leden van de Concerndirectie op de accounting en rapporteringsprocedures bij TOL NA. Op basis van deze analyse treedt Wessanen's Chief Financial Officer, Koos Kramer, af. Om de continuïteit te waarborgen zal hij aanblijven tot in zijn opvolging is voorzien.

Ad Veenhof, CEO van Wessanen, licht toe: "Het onderzoek geeft duidelijk aan dat het nodig is om het gedrag, de procedures en de processen in de financiële afdelingen van TOL NA aan te passen. Er zijn problemen aangetoond die moesten worden aangepakt om betrouwbare financiële rapportage te waarborgen. Het feit dat we reeds verregaande maatregelen hebben getroffen om de controles en trainingen binnen de onderneming te vernieuwen en aanpassingen hebben gedaan op senior en middle management niveau, is een juist besluit gebleken. We kunnen ons nu gaan richten op het afronden van het proces van de accountantscontrole over 2003. We zullen, tezamen met de accountant, ons uiterste best doen om dit proces op korte termijn te voltooien. Persoonlijk vind ik het teleurstellend dat Koos Kramer de onderneming gaat verlaten. Hij is een bekwame professional die lof verdient voor zijn rol in de huidige turnaround van Wessanen. Ik ben blij dat hij bereid is een soepele overdracht van zijn verantwoordelijkheden aan zijn opvolger te faciliteren."

Accountantscontroleproces

Als gevolg van de vertraging in het balansonderzoek, verwacht Wessanen de accountantscontrole begin mei 2004 af te ronden, hoewel de planning van het controleproces momenteel nog door KPMG, de bedrijfsaccountant, wordt beoordeeld. In juni 2004 zal naar verwachting een Aandeelhoudersvergadering worden belegd om de jaarrekening over 2003 ter goedkeuring voor te leggen.

Concerndirectie
Koninklijke Wessanen nv

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Aletta van Stee, Communicatiemanager; telefoon 020 547 94 51; e-mail a.vanstee@wessanen-hq.com.

Om 19.00 uur vindt er een telefonische conferentie plaats (inbellen op telefoonnummer 045 631 6903). De volledige presentatie welke op de Aandeelhoudersvergadering van hedenmiddag is gegeven is beschikbaar via Wessanen's corporate website (www.wessanen.com).

Tot drie dagen na de conferentie is een replay van de telefonische conferentie beschikbaar via +31 (0)45 799 00 28 (code 132446).


---


---- --