Johannes Wier Stichting

Turkije: 8 maanden gevangenisstraf voor Dr Alp Ayan Datum: 31 maart 2004
Onderwerp: Medische
neutraliteit

Dr Alp Ayan, een Turkse psychiater aangesloten bij de Human Rights Foundation of Turkey (HRFT), is na een vierjarig proces op 13 februari 2004 veroordeeld tot 18 maanden gevangenisstraf. Met hem werden nog dertig andere verdedigers van mensenrechten tot eenzelfde straf veroordeeld. Zij werden ervan beschuldigd tijdens de begrafenis van een gevangene politieagenten aangevallen te hebben. Deze gevangene was omgekomen tijdens een militaire operatie in de Ankara Ulucanlar gevangenis in september 1999.

De beschuldigden weerspreken dit en zijn van mening dat de politie met geweld probeerde te voorkomen dat zij deelnamen aan de begrafenis. Tijdens de begrafenis zijn veel aanwezigen gearresteerd, geslagen of aangehouden. Veertien persoon zijn in voorlopige hechtenis genomen, waaronder Dr Ayan, die vier maanden in voorarrest heeft gezeten.

Zusterorganisatie Physicians for Human Right (PHR) volgt de zaak van Dr Ayan en andere artsen in Turkije die aangesloten zijn bij de HRFT reeds jaren op de voet. In het voorjaar van 2004 zal Dr Ayan voor drie andere aanklachten voor de rechter moeten verschijnen.

De HRFT is in het afgelopen decennium veelvuldig gehinderd in het werk doordat leiders werden aangeklaagd en gevangengezet of door sluiting van regionale centra. De veroordelingen werden gebaseerd op wetgeving die het recht op vrijheid van expressie en vereniging beperkt. De wetgeving wordt vaak repressief en met willekeur toegepast tegen personen die strijden tegen martelingen of andere schendingen van mensenrechten.
Tegen de achtergrond van het lidmaatschap van Turkije van de Europese Unie heeft de mensenrechtenadviseur van het Bureau van de Turkse premier verklaard dat 2004 een jaar voor de mensenrechten zal zijn. De veroordelingen maken deze verklaring twijfelachtig.

PHR roept de Turkse autoriteiten op de mensenrechten in acht te nemen. Op de website van PHR staat een voorbeeldbrief aan de Turkse premier waarin aandacht wordt gevraagd voor de positie van de HRFT. Via de site is nadere informatie te vinden over eerdere activiteiten van PHR voor Dr Ayan.

Dit artikel komt van Johannes Wier Stichting - mensenrechten en gezondheidszorg
http://www.johannes-wier.nl

De URL voor dit verhaal is: http://www.johannes-wier.nl/modules.php?name=News&file=article&sid=194