Eneco

ENECO

`Nederlandse consument niet gebaat bij afsplitsing netten' (Ronald Blom, voorzitter Raad van Bestuur ENECO Energie)

De Nederlandse consument is niet gebaat bij afsplitsing van de netten. Dat zegt Ronald Blom, voorzitter van de Raad van Bestuur van ENECO Energie, in een eerste reactie op de visie voor de toekomst van de Nederlandse energiebedrijven, die minister Brinkhorst van Economische Zaken vandaag heeft bekendgemaakt.

Het afsplitsen van de huidige geïntegreerde energiebedrijven in een apart leverings- en een apart netbedrijf zal ertoe leiden dat de leveringsbedrijven op zullen gaan in de grote Europese energieconcerns, aldus de bestuursvoorzitter. "Deze concerns hebben nu al, zonder enige uitzondering, hun eigen netten en eigen energiecentrales. Zij beconcurreren ons daarmee en zullen straks nog sterker in de Nederlandse markt staan."

ENECO Energie is sterk voorstander van de liberalisering van de energiemarkt en stelt het consumentenbelang voorop maar heeft ernstige kritiek op de argumentatie van de minister dat splitsing in twee aparte energiebedrijven zou leiden tot een gelijk Europees speelveld en meer concurrentie. ENECO Energie zal de komende tijd alles in het werk stellen om politieke steun te krijgen voor haar standpunt.

ENECO Energie waarschuwt ervoor dat het beleid van Brinkhorst leidt tot minder concurrentie op de Nederlandse markt. Dit heeft een ongunstig effect op de energieprijzen en de voorzieningszekerheid van elektriciteit. Zo zal het investeringsklimaat voor de bouw van nieuwe centrales door het voorgestelde beleid verslechteren. Volgens ENECO-topman Blom moeten de Nederlandse energiebedrijven en de spreekwoordelijke betrouwbaarheid van hun netten niet in de waagschaal worden gesteld.

Afsplitsing van netten zal de kans op stroomschaarste voor de consument verhogen door onderinvestering in productiecapaciteit. De mogelijkheid van energiebedrijven om te investeren in grote energiecentrales loopt sterk terug zonder netten. Het nu reeds onzekere investeringsklimaat voor productie, waar ook ENECO Energie mee te kampen heeft, zal hierdoor verder verslechteren. De minister vertrouwt op toenemende importmogelijkheden uit omringende landen, maar ook in onze buurlanden zijn tekorten te voorzien en bovendien ontbreekt de benodigde importcapaciteit.

Volledige splitsing van de bedrijven wordt door geen enkele Europese richtlijn voorgeschreven en is dan ook onnodig, aldus Blom. "De kwaliteit van de Nederlandse netten behoort al jarenlang tot de Europese top. Bovendien heeft de toezichthouder, DTe, vastgesteld dat er geen sprake is van het weren van nieuwkomers zonder netten." ENECO Energie bepleit uitstel van verdere besluitvorming over het voorstel tot splitsen om deze voorstellen eerst in Europees perspectief te plaatsen en de marktopening per 1 juli 2004 tot een succes voor de consument te maken.