Gemeente Amsterdam

Zuidoost pakt duivenoverlast aan
31 maart 2004 - Stadsdeel Zuidoost

Het dagelijks bestuur van stadsdeel Zuidoost heeft besloten een experiment te starten om duivenoverlast tegen te gaan. Daartoe worden in de Streefkerkstraat en de Willeskopstraat vangkooien geplaatst. Eerdere - diervriendelijke - maatregelen hebben niet het vereiste resultaat gehad. Half mei zullen de kooien geplaatst worden.

Duiven

Al geruime tijd is er op een aantal plaatsen in Zuidoost sprake van duivenoverlast. De duiven zitten op balkons, onder viaducten, metrostations, parkeergarages, flats en in winkelcentra. Vanwege hun uitwerpselen veroorzaken zij veel overlast. Inademing van de gassen van de uitwerpselen kan bovendien schade aan de gezondheid veroorzaken.

In het plan van Aanpak van de Dienst Ongedierte Bestrijding van de GG&GD wordt een aantal methodes aangegeven: vogelwering, reiniging, vangkooien en acties met vangnetten. Naar verwachting geeft het afvangen van duiven met vangkooien het beste resultaat. De GG&GD voert het experiment uit in samenwerking met de desbetreffende woningcorporaties en Alcides.

De woningcorporaties Ymere en De Key gaan gevels reinigen van duivenuitwerpselen. Tevens zullen zij bewoners, die meehelpen de duivenoverlast te bevorderen, aanschrijven.
Na drie maanden wordt het project geëvalueerd.

Deze maatregelen worden genomen omdat eerdere maatregelen niet effectief waren. Ook een oproep in een buurtkrant om te stoppen met het voeren van de duiven heeft geen resultaat opgeleverd. Daarom wordt nu gekeken naar andere manieren.

© Gemeente Amsterdam