Federatie van Ouderverenigingen

Rugzak in mbo

31 maart 2004

Een rugzak in het beroepsonderwijs

De FvO vindt dat de huidige problemen rond leerlingen met een handicap in het middelbaar beroepsonderwijs snel opgelost moeten worden. Daarom wordt gepleit voor een rugzak ook in het beroepsonderwijs. Zonder leerlinggebonden financiering in het mbo kan de deelnemer met een beperking niet functioneren. Assistentie bij het aanreiken van hulpmiddelen en materialen is onmogelijk. Ook is er geen kans op beroepsoriëntatie, bemiddeling naar een stageplaats of arbeidsplaats of training van sociale vaardigheden. Deze vormen van begeleiding zijn noodzakelijk. Een andere manier van financieren (via de onderwijsorganisaties) doet onvoldoende recht aan de individuele deelnemer met beperkingen.

In de Beroepsvormende educatie (Bve) zijn de voorzieningen die gericht zijn op ambulante begeleiding van gehandicapte en chronisch zieke leerlingen op 1 augustus 2003 gesneuveld. Bovendien is het niet meer mogelijk om reïntegratiemiddelen in te zetten voor gehandicapte leerlingen die geen arbeidsverleden hebben. De staatssecretaris van Onderwijs vindt dat het budget voor risico-leerlingen ook gebruikt moet worden voor deelnemers met een handicap. Het budget is echter jarenlang steeds verder gedaald, terwijl het aantal gebruikers is toegenomen.

Op 18 maart spraken FvO, CG-Raad en Bve Raad over deze kwestie met de Vaste Kamercommissies van Onderwijs en VWS. De situatie is helder uiteengezet. We hebben uit kunnen leggen waarom onze sector ook kiest voor een rugzakje voor deze groep. Dat is kort gezegd sturing en maatwerk. De Kamerleden wilden ook graag nader geïnformeerd worden over de praktijk.
Andere ministeries leggen de (financiële) verantwoordelijkheid bij Onderwijs (directie Bve) en Onderwijs reageert afhoudend. Binnenkort gaan OCW, VWS en SZW op het niveau van de staatssecretarissen met elkaar in overleg.